Ze zouden bestaan, boeken die je zo verrassen, informeren, inspireren,… dat ze een invloed hebben op de rest van je leven. ‘Maar heb ik al zo’n boeken gelezen?’, vraag ik mezelf af op een koude ochtend boven een tas dampende koffie. ‘Mmm neen… ik denk het niet’, is het eerste wat er door mijn hoofd schiet. Maar zelden is je eerste gedacht, ook meteen het goede. Tegen de tijd dat mijn tas leeg was, had ik dit mooi lijstje: 

Het verhaal van de koning – auteur onbekend

Laten we meteen met een uitzondering beginnen. Het eerste boek dat mijn leven beïnvloed heeft, is geen boek, maar wel een verhaal. Een verhaal dat ooit heel lang geleden, zelfs voor ik geboren ben, gepubliceerd is in een vakantieboek. Een boek dat bij mijn oma op zolder lag en waaruit wel eens een verhaal werd voorgelezen. Zo ook ‘Het verhaal van de koning’, over een koning die zijn baard liet groeien en zo niet meer herkend werd als de koning. 

Een verhaal dat voor één of andere reden indruk op mij had nagelaten als kind. Zo’n indruk zelfs dat toen ik, in het vierde middelbaar, een monoloog moest opvoeren in de klas voor dit verhaal koos. Twee jaar later won ik er de voorronde mee van de Kunstbende in Vlaams-Brabant. Het boek ben ik in mijn jeugd ergens kwijt geraakt en er is ook geen enkel filmpje van mijn monoloog gemaakt. In mijn hoofd zitten nog flarden van het verhaal, maar ik weet niet meer 100% hoe het in elkaar zat. Maar de mooie herinneringen aan hoe dit verhaal een rode draad door mijn jeugd heeft gevormd zullen me altijd bij blijven. 

Dagboek van een Geisha – Arthur Golden

Ik las ‘Dagboek van een Geisha’ in mijn studententijd. Ik vond het een goed boek, maar eigenlijk weet ik me er niet zoveel van. Er is dan ook een heel andere reden waarom ik het me nog zo goed herinner én het in deze lijst terecht gekomen is. Ik zat begin jaren 2000 op kot in Brussel. De avonden bracht ik meestal al lezend door, want tv en internet had ik niet. Vaak las ik cursussen, maar ook veel boek. Ik weet trouwens nog heel goed dat ik ‘Dagboek van een Geisha’ aan het lezen was. Het boek fascineerde me, omdat ik dacht dat het waargebeurd was. Of toch op zijn minst gebaseerd was op waargebeurde feiten. Dat lieten ze ook zo uitschijnen aan het begin van het verhaal. Of zo had ik het in ieder geval begrepen. Ik kan nu nog de teleurstelling voelen toen ik er op de laatste pagina achterkwam dat het niet zo was. Ik was bedot door een hoop woorden. Tot op de dag van vandaag associeer ik dat boek met kritisch denken en niet zomaar elk bericht of filmpje dat je ziet passeren geloven. 

Het slimme organizing boek – Sara Van Wesenbeeck

Ik zou liegen moest ik zeggen dat dit een must read is en toch slaagde dit boek erin om mijn leven te beïnvloeden. Ge moet maar kunnen! Het moet ondertussen zo’n vijf jaar geleden zijn dat ik voor mijn toenmalige job een meeting had met de auteur en de uitgeverij van het boek. Als kennismaking kreeg ik het boek cadeau en op weg naar huis begon ik erin te lezen. Ik denk dat het diezelfde avond, of toch de dag erna al uit was. Het is dan ook niet super dik en leest super vlot, maar het was zonder twijfel het thema dat ervoor zorgde dat ik het in één ruk uitlas. Sindsdien ben ik gefascineerd door tips om je leven te organiseren, tijd te winnen en geld te besparen. Ik begon zoveel mogelijk informatie te verzamelen, theorieën uit te proberen en ik begon er zelfs over te bloggen. Er zijn weinig boeken die zo’n wereld voor mij hebben laten opengaan. 

Getting Things Done – David Allen

En in dat zelfde thema, maar dan wel een klepper, kan ik ‘Getting Things Done’ aanraden. De allereerste keer las ik het boek in het Engels, maar het was pas toen ik de nieuwe Nederlandse versie in mijn handen kreeg, dat ik het systeem ook effectief ben beginnen toepassen. De titel laat al raden dat het de bedoeling is om zoveel mogelijk gedaan te krijgen, of productief te zijn (met een chiquer woord). Het volledig in mijn werk en leven integreren is me nog niet geluk, maar ik herlees het boek minstens 1 keer per jaar en probeer het zoveel mogelijk te volgen. Dit is echt een must read en een must do voor iedereen die mijn zijn to do’s geen blijf meer weet. 

Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar de boeken die jouw leven beïnvloed hebben. Laat hier een reactie na, of schrijf een blogpost en kom hier een linkje posten.