Als ik een lijstje zou maken met mensen waar ik eens koffie mee willen gaan drinken, dan zou Eva daar zeker opstaan. We hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar ik ben er zeker van dat we uren zouden kunnen kletsen. We hebben namelijk dezelfde passie: tijd winnen, je leven organiseren en daardoor vooral gelukkiger worden.

Ik hou het voorlopig enkel bij bloggen, maar Eva gaat een stuk verder. Als baas van Femma strijdt ze voor een 30 uren werkweek (wie kan daar nu tegen zijn), om zo een betere balans te vinden tussen werk en privé. En nu schreef ze ook een boek dat bijna uit elkaar barst van de tips om zowel thuis als op het werk de juiste keuzes te maken en al je plannen ook meteen goed te organiseren.

Ik moet niet zeggen zeker dat ik een klein huppeltje deed toen haar boek vorige week in mijn brievenbus lag. Ik wou er meteen in beginnen lezen, maar een hongerige baby, een uitpuilende wasmand en een slaaptekort hielden mij tegen. Maar tijdens enkele treinreizen van en naar het werk, slaagde ik erin om het van voor tot achter uit te lezen.

Wat mag je verwachten?

Het voorwoord en de inleiding slagen al meteen enorme nagels met koppen. Even denk ik dat Eva het boek alleen maar voor mij geschreven heeft. Maar ondertussen weet ik wel beter. Ik ben lang niet de enige die worstelt met een juiste verdeling van tijd tussen werk, gezin en zichzelf.

Het boek leest als een trein en is een stappenplan om eens grote kuis te houden in je eigen leven. De rode draad is zonder twijfel leren kiezen voor wat belangrijk is en de rest loslaten om zo meer tijd en balans te vinden.

Het eerste deel gaat vooral over je huishouden op orde krijgen. Dat begint in de eerste plaats met beseffen dat we niet gelukkig worden van een huis vol nutteloze spullen. Wist je trouwens dat wij gemiddeld 300.000 dingen in huis hebben. Ik kon mijn ogen niet geloven. Tussen beseffen dat je best wel met minder kan en ook echt dingen beginnen wegdoen, ligt vaak nog een diepe kloof. Eva werkte een goed stappenplan uit om je ook echt van start te laten gaan. Ze slaagt er zelfs in om je goesting te doen krijgen om eraan te beginnen.

Eens je huishouden wat op orde is, is het tijd om ook je werk onder de loep te nemen. We brengen daar toch een groot deel van onze tijd door. Vaak zorgen een uitpuilende mailbox en een hoop vergaderingen ervoor dat je het gevoel hebt dat je niets gedaan krijgt. Door vooral te focussen op wat echt belangrijk voor je is, in combinatie met een paar eenvoudige tips om je mailbox en agenda onder controle te houden, zal je veel meer plezier halen uit je werkdag.

Aan je huidige situatie wat sleutelen om zo tijd te winnen is een goed begin, maar Eva laat je ook naar de toekomst kijken. Door na te denken over wat je echt wil, doelen te bepalen en actie te ondernemen kan je ook echt weer aan het stuur gaan zitten van je eigen leven. Ook hier heeft Eva een goed stappenplan uitgewerkt dat je meteen zin geeft om eraan te beginnen.

Waarom zou je het moeten lezen?

Heel wat time management- en productiviteitsboeken geven je zin om op 20 vakken je leven te beginnen bijsturen. Vol goede moed begin je eraan, maar al snel lijkt alles te verwateren. Opgeruimd Leven neemt je bij de hand en leidt je stap voor stap doorheen je leven. Je begint in je privé leven, want daar heb je tenslotte het meeste vat op. Eens dat op orde is, focus je op je werk en tot slot kijk je naar je doelen voor de toekomst.

Als ik dan toch iets slechts moet zeggen, dan is het misschien iets over de lay out. Er is gekozen om met twee kleuren te werken: standaard zwart en een hippe groene kleur. Leuke keuze op het eerste zicht, maar sommige kadertjes zijn daardoor niet altijd goed leesbaar. Hopelijk wordt dit aangepakt bij de herdruk.

Dit is, zoals Eva zelf zegt in haar inleiding, een doe-boek. Het blijft niet bij lezen. Je moet ook echt de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Het heeft dan ook geen zin om alles op één week te willen veranderen.

Opgeruimd Leven is een ideaal boek voor iedereen die op zoek is naar meer tijd en rust, maar ook wil focussen op wat je echt belangrijk vindt. Als je aan de slag gaan met dit boek, heb je er gegarandeerd de rest van je leven plezier aan.

Opgeruimd Leven van Eva Brumagne werd uitgegeven bij Van Halewyck en is hier te koop.