Stel je even voor… je stapt uit je bed. Je bent nog wat slaperig. Strompelt door de keuken, langs de zetel in de living. Je trekt het gordijn open en voor je zie je alleen maar strand en zee. Hoe geweldig is dat? Super geweldig! Dat kan ik je garanderen. Vorig weekend overkwam het me drie keer en dat had best nog wat meer mogen zijn.

Maar op weekend gaan met een 10 maanden oude baby, begint meestal met een hoop stress. Stress over wat je allemaal moet meenemen, stress dat je zeker toch niets vergeten bent, stress om alles in de auto te krijgen, stress dat je al drie keer je voorziene vertrekuur hebt moeten aanpassen, … Een jaar geleden moet, zonder baby, op weekend gaan, toch geweldig gemakkelijk geweest zijn. Vreemd genoeg lijkt dat ondertussen al een heel vage herinnering.

Eens alles en iedereen in de auto gekregen, kon het weekend echt beginnen. Onze bestemming: Julianadorp aan zee (Noord Holland), meer bepaald Landal Ooghduyne. Maar deze keer stond er geen gewoon Landalhuisje op ons te wachten. We zouden ons weekend doorbrengen in een strandhuisje. En ja … die huisjes staan gewoon echt op het strand. Op een paar meter van de zee.

Omdat ik zelf niet goed wist wat we moesten verwachten en ik de afgelopen week ook al wel heel wat vragen kreeg, ga ik proberen zoveel mogelijk antwoorden te geven. Toch nog nieuwsgierig naar iets anders? Laat dan een reactie achter en ik bezorg een gepast antwoord.

Is zo’n vakantiehuisje niet geweldig klein?

Je zou dat op het eerste gezicht misschien denken als je de foto’s en de plattegrond bekijkt. Maar bij Landal kunnen ze er wat van om kleine ruimtes zo efficient mogelijk in te richten. We hadden alles wat we nodig hadden en hebben op geen enkel moment het gevoel gehad dat we plaats te kort hadden.  Zo is er een keuken met leefruimte, aparte badkamer met douche, aparte slaapkamer en een mezzanine. Wij waren natuurlijk maar met 2 + een baby. De huisjes zijn in principe voorzien voor 4 à 6 personen. Een gezin met 2 kinderen lijkt me zeker haalbaar. 6 volwassen mensen lijkt me al een stuk krapper.

Er staan daar zo’n 91 huisjes op een rij. Is dat niet te druk?

Je zou denken dat er weinig rust is als er zoveel huisjes en dus ook mensen dichtbij elkaar zijn. Niets is minder waar. Ja, als je aankomt schrik je een beetje van de grote hoeveelheid huisje. Maar de huisjes zijn zo geplaatst dat je, eens je binnen bent, de andere huisjes niet meer ziet staan. Als je door je raam naar buiten kijkt, dan lijkt het alsof je het hele strand voor jou alleen hebt. Zowat alle huisjes waren bezet toen wij er het afgelopen weekend waren, maar ik vond het op geen enkel moment storend.

Hoe geraakt je bagage aan je strandhuisje?

Wie gewoon is naar Landal te gaan, weet dat je meestal je auto gewoon naast je huisje kan parkeren. Maar aangezien de strandhuisjes tussen de zee en de duinen staan is dat natuurlijk wat moeilijk. Parkeren doe je op een dikke 500 meter (en een hoge duin) afstand. Voor je bagage wordt grotendeels gezorgd. Bij aankomst kan je je valiezen afgeven op de parking. Daar worden ze opgehaald door een tractor (Not kidding!) met kar. Een uurtje later worden je valiezen voor je deur afgeleverd. Ook op de dag van je vertrek kan je je valiezen laten ophalen.

Moet je dan al je eten voor een heel weekend meenemen?

Dat kan, maar dat hoeft zeker niet. Er zijn restaurants in het Landal-park of daar in de buurt. Je hoeft dus zeker niet te koken als je daar geen zin in hebt. Ontbijt kan je aan je deur laten leveren. Wij bestelden op zondag een ontbijtpakket (koffiekoeken, broodjes, beleg, koffie, fruitsap) en dat was dik in orde. Ook je boodschappen hoef je niet zelf mee te sleuren. Je kan enkele dagen op voorhand je bestelling doorgeven via de site van Landal. Alles staat dan netjes klaar op het moment dat je aankomt. Wij hebben dat voorlopig nog niet geprobeerd, maar het lijkt me best wel handig.

De strandhuisje staan niet in een Landal-park. Kan je dan wel gebruik maken van de faciliteiten?

De strandhuisjes staan op ongeveer 5 minuten rijden en 15 à 20 minuten wandelen van het park Ooghduyne. Je moet er sowieso passeren om je sleutel op te halen en kan er gedurende je hele verblijf terecht om te zwemmen, eten, minigolven, fietsen te huren, bowlen, … Je moet je dus alleen een beetje verder verplaatsen.

Valt daar nog iets anders te beleven dan alleen maar zee en strand?

Wij hadden geweldig mooi weer tijdens ons weekend en hebben het grootste deel van de tijd doorgebracht in of rond ons huisje, maar er zijn meer dan genoeg andere opties. Bij aankomst ontvang je een magazine van de regio met de leuke events, musea en uittips. Daarnaast ligt er in je huisje ook nog een dikke map met een hoop info wat er in het park en in de regio te doen is. Wie naar hier komt moet eigenlijk gaan fietsen. Nederland is het fietsland bij uitstek. Met een baby was dat voor ons jammer genoeg een beetje moeilijk, maar anders hadden we zeker een tocht gemaakt. Fietsen meesleuren is trouwens ook niet nodig. Je kan ze daar ter plekken huren. Julianadorp ligt vlakbij Den Helder. Wie wat meer stads gevoel wil kan dus naar daar, maar ook Alkmaar (40km) en Amsterdam (80 km) zijn niet al te ver. Meer dan genoeg te doen dus.

Is er internet of is het een heel weekend offline?

Een dikke pluim voor het internet van Landal. Elk huisje kan op het wifi-netwerk en dat surfen ging geweldig vlot. Er is ook een tv, waar je jammer genoeg geen enkele Vlaamse zender kan bekijken, maar wel naar Netflix (met je eigen account) of You Tube. Emil vond het alvast geweldig leuk dat hij zoveel naar Bumba kon kijken.

Wat is het grote verschil tussen een gewoon Landal-huisje en een strandhuisje?

De Landal-huisje verschillen natuurlijk van park tot park, maar ik vond vooral de luxe het grootste verschil. In de vorige huisjes waar wij verbleven was er een vaatwas, oven, sauna en zonnebank. De strandhuisjes hebben dat allemaal niet. Je hebt er wat je moet hebben, maar meer ook niet. In ruil heb je natuurlijk het prachtige uitzicht. En dat is heel wat waard.

Wat had je liever op voorhand geweten?

Wij wisten het net op voorhand, maar eerder toevallig dat het niet toegestaan is om elektrische apparaten zoals een gourmettoestel te gebruiken in de strandhuisjes. Zo’n apparaten gebruiken geweldig veel stroom en dat kan voor storingen zorgen. Hou hier dus zeker rekening mee als je je menu samenstelt.

Moet je daar nu echt voor naar Nederland? Wij hebben toch ook een zee.

Ja, wij hebben een zee, maar die is echt niets te vergelijken met wat ze in Nederland de kust noemen. Vergeet drukke toeristische dijken en lelijke appartementen, maar geniet van de rust en de natuur. Daar is de zee nog zoals de zee zou moeten zijn.

Ondertussen ook zin gekregen om een weekend of midweek te gaan ontspannen in een strandhuisje in Nederland. Niet twijfelen zou ik zeggen. Er zijn strandhuisjes in Julianadorp aan zee, maar ook dichtbij in Hoek van Holland. Meer info of gewoon meteen boeken kan via landal.be.