Een baby in huis is niet altijd even simpel, maar dat moet ik waarschijnlijk niet zeggen tegen de meeste van jullie. De rommel lijkt spontaan overal te groeien, aan de was komt nooit meer een einde, om nog maar te zwijgen over die papflessen die steeds weer moeten afgewassen en gesteriliseerd worden.

En het huis geraak ik amper nog uit. De noodzakelijke dingen krijgen we nog geregeld, maar alle me-time dingen worden steeds maar weer geschrapt. Geen tijd, te moe, … Er is altijd wel een goede reden te vinden.

Maar als Mozes niet naar de berg kan komen, kan moet de berg maar naar Mozes gaan.

Yoga & ik

In mijn vorige leven, toen ik nog tijd had om uit te slapen en wat rond te lummelen, deed ik al een beetje aan yoga. Een collega, die opleiding volgde om yoga-leerkracht te worden, spendeerde één keer per week haar middagpauze om een aantal gestresseerde collega’s tot inkeer te brengen.

Ik was er daar eentje van. Ergens in mijn diepste binnenste had ik altijd geweten dat het iets voor mij zou zijn en dat het me ook echt goed zou doen. Maar ik moet na 35 jaar nog steeds leren luisteren naar de stemmetje in mijn hoofd. Hoe luid het ook roept, het wordt wel eens genegeerd.

Tot ik dus tijdens een middagpauze op een matje lag en al bij de eerste, soms wat vreemde, bewegingen voelde hoe geweldig goed dit deed aan mijn spieren en lijf. En wat goed is voor het lijf, is meestal ook goed voor de mind.

Maar na een paar maanden begon ik aan een nieuwe job en had ik geen tijd meer om me vrij te maken onder de middag. Wat een goede gewoonte begon te worden, verwaterde. Al bleef dat stemmetje in mijn hoofd maar roepen hoe goed die yoga me niet deed.

En toen kwam er een berichtje, met de vraag of ik het zou zien zitten om de app Yoga met Evy eens te testen. Ja, kei graag! Het idee stond al een tijdje op mijn lijstje, maar het was er nog niet van gekomen. Allé, hoe is dat nu mogelijk!

De yoga met Evy-app getest

Een app om gewoon thuis yoga te doen lijkt een must have in mijn plan om meer tijd te maken voor me-time. Downloaden die handel dus! Dat werkt zoals elke andere app, dat hoef ik hier dus niet uit te leggen.

Het downloaden is gratis, maar in de app moet je wel nog een lessenpakket aankopen. Je hebt keuze uit 8 verschillende pakketen. Per pakket zitten dan ongeveer 7 à 10 verschillende lessen van 20 à 30 minuten.

Ik koos voor het ontdekken-pakket. Hier zitten heel uiteenlopende lessen in zoals een yogales voor als je net bent opgestaan, net voor het slapen gaan of na het sporten. Er is ook een Start2Yoga-pakket en ook zwanger vrouwen worden bediend met een speciaal aangepast pakket.

Goed, tijd voor wat actie! iPad in de aanslag, matje uitgerold en ontspannen maar.

Het verdict

Ohhh, spannend…

Het is eerst en vooral geweldig, super, mega fantastisch om op een matje in je eigen woonkamer yoga te doen. Super idee dus van Evy (en ook van al de andere mensen die eraan meegewerkt hebben)! Met een paar klikken ben je vertrokken voor een heerlijk half uurtje ontspanning.

Sommige sessie worden door Evy gegeven, bij andere lessen is er een yogaleraar en doet hij samen met Evy de oefeningen voor. Het was wel handig dat ik al ooit in mijn leven eens yoga gedaan had. Ik weet niet of het als yoga-groentje zo eenvoudig is om met deze video’s aan de slag te gaan. Ik zou dan zeker met een starterspakket beginnen.

Zo’n videoles is super handig, maar ik vroeg me wel geregeld af of ik wel 100% juist stond. Iemand die eens passeert om je rug wat rechter te duwen of gewoon te zeggen dat je goed bezig bent, miste ik soms wel een beetje.

Gouden tip: bekijk de les eerst eens op voorhand. Ik deed dat in het begin niet, maar het is vaak heel lastig om een oefening juist uit te voeren en ondertussen ook nog met een half oog naar je scherm te kijken om te zien of je wel goed bezig bent.

Misschien is het ook wel handig om de oefeningen voor een spiegel te doen. Ik heb het zelf nog niet gedaan en ik zou er vermoedelijk wat aan moeten wennen, maar het is wel een goede manier om je houding te corrigeren en de oefeningen steeds beter uit te oefenen.

Wat ik misschien nog wel een beetje mis is een meditatiemoment. Mijn vroegere yogalessen werden telkens afgesloten met 10 minuten diepe relaxatie. Onvoorstelbaar hoe ontspannend dat was. Zo’n sessie heb ik nog niet gevonden in de app. Dus Evy, als je nog eens nieuwe pakketten maakt, mag je dat altijd toevoegen.

Maar hier is Yoga met Evy absoluut een blijvertje. Ik heb ondertussen al verschillende lessen geprobeerd en voel me na afloop altijd super ontspannen. Nu nog wat extra tijd vinden in mijn drukke schema om er ook echt een gewoonte van te maken.

Ha ja, in het midden van de video’s duiken soms attributen op die je moet gebruiken (een blokje of een rekker,…). Het was handiger geweest als ze dat op voorhand zouden zeggen, maar laat je er sowieso niet door afschrikken. Je hebt ze niet echt nodig. Er wordt vaak een alternatieve oefening gegeven of je kan het gewoon zonder attribuut doen.

En nu jij…

Downloaden die app en yoga-time!
Ik word niet betaald om dit de schrijven en heb ook geen enkel voordeel als jullie lessenpakketten aanschaffen. Ik ben alleen echt fan en hoop dat jullie dat ook worden.

Heeft er hier nog al iemand ervaring met de Yoga met Evy-app of een andere app die jullie aanraden om thuis wat te ontspannen of sporten? Alle tips zijn welkom.