Ik stond te zweten op een hometrainer toen ik voor het eerst hoorde van de NaNoWriMo. Het begon als een zot idee, maar begint ondertussen ook echt vorm te krijgen. In november probeer ik een boek te schrijven van 50.000 woorden.

Met vorm krijgen bedoel ik dat ik niet meer de absolute leek ben als we het over boeken schrijven hebben. Het boek No Problem, No Plot, moet ik nog lezen. Het ligt al weken op mijn nachtkastje. Het ligt er in goed gezelschap tussen de Flow van november, een half gelezen Klein Leven en een voorleesboek van Kaatje. Het is een klein detail dat er tegenwniet meer dan een verhaaltje voor het slapengaan gelezen wordt ten huize Fabuleus.

boek schrijven

Maar geen nood, dacht ik. Ik schrijf me in voor de cursus Starten met schrijven. Een beetje morele druk werkt altijd motiverend. Vier weken lang trok ik elke donderdagavond naar Leuven. We waren met 12 mensen van allerlei slag. De ene al wat ouder dan de ander, de ander wat meer ervaring dan de ene, maar allemaal even gebeten door de schrijfmicrobe.

Ik gooide mijn wilde plan meteen in de groep toen er gevraagd werd waarom ik naar deze cursus kwam. Ambitieus werd het genoemd door lesgeefster Lies. Goed zot, bedoelde ze eigenlijk. Niet vreemd dus dat er geregeld opnieuw verwezen werd naar mijn 50.000 woorden project.

De cursus had zijn naam niet gestolen. Starten met schrijven zouden we. Al meteen moesten we een fictief verhaal schrijven over onze overbuur die we niet kenden, later volgde een verhaal waarin we vijf trefwoorden moesten verwerken en op het einde pende ik vrolijk een stukje neer waarin er gespeeld werd met context en ruimte.

Ik zou liegen moest ik zeggen dat vier weken niet schandalig veel te kort zijn om het schrijversvak onder de knie te krijgen. Ik mocht eens proeven van het topje van de ijsberg. Volgens lesgeefster Lies moet ik me zeker nog wat meer verdiepen in structuur voor het november is. Toch geeft alles wat ik geleerd heb vooral veel zin om er mee door te gaan. Die 50.000 woorden lijken plots niet meer zo onrealistisch.

De 10 dingen die ik leerde tijdens Starten met Schrijven:

  • Put verhalen, emoties,… uit de universele inspiratiecloud hierdoor kunnen je lezers zich beter herkennen in je verhaal.
  • Denk pas op het einde van het verhaal na over een goede openingszin. Zo’n zin is vooral prikkelend, kort, actief en heeft een link met één van je personages.
  • Gebruik zo weinig mogelijk bijvoeglijke naamwoorden. Laat de werkwoorden hun werk doen.
  • Maak een duidelijk profiel van je verschillende personages. Wat vinden ze leuk, wat zijn hun hobby’s, welke irritante karaktereigenschappen hebben ze,…
  • Gebruik ‘planting’ = geef in het verhaal telkens een beetje info mee, dat later terugkomt en belangrijk blijkt te zijn in het grotere geheel.
  • Een personage heeft altijd een doel dat uit verschillende lagen bestaat. Zo heb je ‘wat wil je personage’ (bijvoorbeeld een hondje) en ‘wat heeft je personage nodig’ (bijvoorbeeld: hij is eigenlijk heel eenzaam). Vooral deze needs zijn belangrijk in je verhaal.
  • Er zijn drie soorten ruimte: begeleidende, contrasterende en decoratieve. Als je verhaal wat langdradig lijkt, wordt het tijd om eens te kijken naar hoe je ruimte gebruikt.
  • Er zijn ook drie vormen van conflict: extern, persoonlijk en innerlijk. Vooral focussen op externe conflicten zorgt ervoor dat je lezers weinig binding krijgen met je personages.
  • Dialogen schrijven is echt super moeilijk. Waag je er alleen maar aan als je je personages door en door kent. Dialogen bevatten vooral subtekst. Ze zijn dus zelden alleen maar informatief, maar willen vooral een gevoel tussen personages weergeven.
  • Probeer zo weinig mogelijk signaalwoorden te gebruiken. Vermijd: vandaar, vervolgens, maar en omdat.

Ondertussen ook zin gekregen om je net als ik wat te verdiepen in het schrijven van fictieverhalen? Bekijk dan zeker eens deze boeken:
Becoming a writer
Structuring your novel
Outlining your novel
Schrijven is schrappen
The complete handbook of novel writing
How to write a brilliant novel

Bij Creatief Schrijven kan je ook heel nuttig info vinden en vind je een overzicht van de vele cursussen die er in Vlaanderen gegeven worden.

Meer info over Starten met Schrijven bij Wisper kan je hier vinden. Ik volgde de cursus in Leuven, maar je kan zowat overal in Vlaanderen deze cursus volgen. De volgende keer is Oostende aan de beurt.