Meer zwangerschapsverlof

Je kon er vandaag niet naast kijken. Het is plots wel heel schandalig dat papa’s maar 10 dagen thuis zijn na de geboorte van hun kleine. Dat is natuurlijk al jaren schandalig, maar als een kersverse bv-papa dat nog even komt herhalen in een populair tv-programma dan is dat plots net iets meer nieuws.

Dat 10 dagen belachelijk zijn, daar zijn we het hopelijk allemaal over eens. Vermoedelijk dateert die regeling nog uit de tijd dat papa’s werden aangesproken als ‘vader’ en vrouwen enkel goed waren om het huishouden te doen. De papa’s van tegenwoordig lossen het dan maar op met hun jaarlijkse vakantie of een maand ouderschapsverlof. We moeten nu eenmaal roeien met de riemen die we hebben.

Maar laten we eerlijk zijn, die hele verlofregeling voor nieuwe mama’s en papa’s lijkt toch nergens op. Ik beeld me zo al enkele stoffige ministers in pak in, die na een lange vergadering met natuurlijk veel belangrijkere punten ook nog even snel het bevallingsverlof moesten regelen. “Drie maand… dat lijkt me wel voldoende zeker. En wie te vroeg bevalt of ziek werd, die nemen we nog wat dagen af. Dat klinkt logisch”.

Alsof je op zo’n korte tijd de draai in je nieuwe leven al gevonden hebt. Bij mij was dat alvast niet het geval. Ik ben de eerste weken vaak met tranen in mijn ogen naar het werk vertrokken omdat ik niet wist hoe ik het allemaal vol zou houden. ‘Hoe doet iedereen dat toch?’, galmde iedere dag wel een aantal keer door mijn hoofd. Het kan toch niet dat ik de enige ben die er zo over dacht.

Het Zweedse systeem gaan ze hier waarschijnlijk niet snel invoeren, maar ik hoop dat de maatschappij toch wat vriendelijker gaat worden voor al die nieuwe mama’s en papa’s.

Ik stel alvast voor:

  • 6 maanden verlof voor mama’s en papa’s
  • Borstvoedingsverlof voor alle mama’s, want neen, je melk zitten afkolven in een vergaderzaaltje en daarna het potje tussen de boterhammen van je collega’s zetten is niet leuk.
  • Dutjespauze: zolang je kroost niet doorslaapt mag je dagelijks een uurtje bijslapen tijdens de werkuren.
  • 6 ipv 8 uur werken zodat je je kindje toch een paar uur per dag kan zien en niet alleen wanneer hij of zij slaapt.

Hoe ging dat bij jullie die eerste weken/maanden? En wat denken jullie van mijn voorstellen? Zou dat al een beetje helpen?