Of beter… gaat een boek proberen schrijven.

Het moet eind oktober, begin november geweest zijn. Ik stond op de loopband naar een podcast te luisteren waarin gesproken werd over National Novel Writing Month. “De watte?”, dacht ik.

Eens van de loopband af, gooide ik het in Google en ontdekte ik dat tijdens NaNoWrMo (afgekort) een hoop zotten zich elkaar jaar voornemen om tussen 1 en 30 november 50 000 woorden te schrijven die samen een roman vormen. En ja, ik ga dit jaar 1 van die zotten zijn.

Ik heb geen idee waar ik aan begonnen ben. Ok, ik hou wel eens van een wild plan en ik lees graag boeken, maar het is nu niet dat ik al jaren met een verhaal in mijn hoofd rondloop, dat ik nu eens zal neerpennen. Ik weet begot niet hoe ik eraan moet beginnen.

Maar dat is niet erg… November is nog heel ver weg. Er is dus nog meer dan genoeg tijd om mij voor te bereiden. En er is een plan… allé, een plannetje…

Ik heb me alvast een How to-boek aangeschaft. De bedenker van NaNoWrMo Christ Baby schreef een handleiding om zonder veel stress een roman te schrijven in 30 dagen. Ik moet het nog beginnen lezen, maar het is een boek vol praktische tips om een schrijfschema op te stellen, je personages vorm te geven en je verhaallijn boeiend te maken.

Maar met how to-boeken kom je meestal niet zo heel ver. Goed om geïnspireerd te geraken, maar ik heb meestal ook wat menselijke motivatie nodig om er ook echt aan te beginnen. Daarom schreef ik me in voor de cursus ‘Starten met schrijven’. Op vier avonden zal ik hopelijk alles leren over plots, personages en schrijfstijlen.

Eens de theorie achter de rug is, is het tijd voor het echte werk. Ik heb een enorm lange periode voorzien om een plot te bedenken, personages vorm te geven, research te doen en een wereld te creëren. Allé, nu lijkt tussen maart en september enorm veel tijd, maar dat gaat in de praktijk waarschijnlijk dik tegenvallen.

Oktober is mijn back up maand, voor mocht ik tegen die tijd nog met mijn handen in mijn haar zitten. Ik acht die kans reëel, maar laat ik daar voorlopig nog niet te veel op focussen.

En dan zal het zover zijn… 50 000 woorden in 30 dagen of gemiddeld zo’n 1666,66 per dag. Ik heb nog geen idee hoe ik dat ga doen, maar is dat nu net niet het leuke aan een uitdaging?

Zo, nu is er geen weg meer terug. Jullie zijn op de hoogte van mijn zot idee en dat is de beste motivatie om eraan te beginnen. We zullen wel zien of het me uiteindelijk lukt om een echte roman te schrijven. En zo niet, dan is dat ook weer geen ramp. Ik heb het dan in ieder geval geprobeerd en kan dat dan ook weer van mijn bucket list schrappen.

Heb je ook zin gekregen om mee te doen? Ik zou dat geweldig vinden! Laat dan hier even een berichtje na en als we met genoeg zijn beginnen we een Facebookgroep zodat we daar geweldige tips kunnen uitwisselen en achter gesloten deuren tegen elkaar kunnen zagen als we het even niet meer zien zitten.

En ja, ja… als het me echt gelukt is om iets te schrijven, dan mogen jullie dat ook eens lezen. Al ga ik dan helemaal dood gaan van de stress…

Meer info:

Meer ontdekken over National Novel Writing Month kan op www.nanowrmo.org
No Plot? No Problem (Chris Baby) is voorlopig enkel verkrijgbaar in het Engels. Bestellen kan voor 11,49 euro bij Bol.com.
De cursus Starten met Schrijven kan je volgen bij Wisper (in Gent of Leuven). De eerstvolgende data zijn volzet, maar vermoedelijk komen er in de loop van het jaar extra momenten.