Het moet begin de jaren 2000 geweest zijn dat de eerste rage van de podcasts de kop opstak. Het waren in die tijd vooral radionetten die op deze nieuwe hype sprongen, maar mij konden ze toen niet echt bekoren.

Ondertussen is meer dan 10 jaar later de podcast aan zijn tweede leven begonnen. Ondertussen kan God en klein Pierke met de simpelste smartphone een eigen creatie op het wereld wijde web gooien. Vaak leidt dat tot niet zoveel goeds, maar bij de podcast valt dat best wel mee.

Afgelopen zomer herontdekte ook ik hoe geweldig leuk het kan zijn om op een doodsmoment naar een persoonlijk verhaal te luisteren, een hoopje onverwachte tips te krijgen of gewoon een discussie tussen twee mensen te volgen.

Mijn favoriete podcasts van het moment zijn

  • Happier: Ik luister vooral naar de lange uitzendingen waarbij Gretchen Rubin en haar zus Elisabeth het vaak hebben over tips om je leven een beetje aangenamer te maken. Door de anekdotes uit hun dagdagelijkse leven lijkt het ook allemaal heel herkenbaar.
  • Note to Self: Deze podcast leerde ik nog maar recent kennen, maar heeft nu al een plekje in mijn podcast-hart kunnen bemachtigen. Hier hebben ze het vooral over de menselijke kant van het internet. Zo hadden ze het recent over hoe je kan reageren als iemand discriminerende reacties post op jouw sociale media.
  • Iemand: Deze Radio 1 – podcast laat mensen aan het woord met een staf levensverhaal. Zo leerde ik Barbara kennen die haar zoon afstond bij de geboorte, of Steven die negen jaar van zijn leven in de gevangenis zat. Ondertussen zitten ze al aan aflevering 12 en het zijn stuk voor stuk verhalen die je naar de keel grijpen.

“Maar wanner heb je nu tijd om naar een podcast te luisten?”, vroeg iemand me een tijd terug. Wel, eigenlijk heb ik geen tijd om daar naar te luisteren, maar het lukt me wel om te luisteren terwijl ik eigenlijk iets anders aan het doen ben.

De vier plekken waar ik naar een podcast luister

  • Sinds kort ga ik fitnessen. Sporten is echt het ideale moment om naar een podcast te luisteren. Fiets, lopen,… het gaat een stuk vlotter als je je ondertussen kan concentreren op een interessant gesprek.
  • Als ik alleen naar de supermarkt ga, dan zet ik ook vaak een aflevering op. Ik dwaal met mijn winkelkarretje door de rekken en steek ondertussen nog iets interessants op.
  • Met de trein naar het werk is ook het ideale moment om even te luisteren. Vaak moet ik wat afkicken van de hectische dag en heb ik geen zin om te lezen of te surfen. Met mijn ogen dicht liggen luisteren naar een podcast zorgt dan voor de nodige ontspanning. In de auto luisteren kan natuurlijk ook, maar dat vind ik persoonlijk iets moeilijker.
  • Strijken of andere saaie huishoudelijke taken kan je ook opvrolijken met luisteren naar een podcast. De voorwaarde is wel dat je niet constant wordt afgeleid door je kinderen of andere lawaaimakers. Je moet je toch wat kunnen concentreren vind ik, want voor je het weet heb je een paar minuten gemist en weet je niet meer zo goed waar ze het nu net weer over hebben.

Een early adopter ben ik waarschijnlijk niet, maar meer 10 jaar na de eerste rage ben ik nu toch wel een grote podcast-fan. Ik ben trouwens altijd op zoek naar nieuwe, leuke, interessante ontdekkingen, dus laat al die suggesties van jullie favoriete podcasts hier maar komen.