Het is zeker al een paar jaar geleden dat ik in Flow voor het eerst las over de mini bibliotheek. Dat zijn kleine huisjes op openbare plaatsen vol met boeken. Wie een boek wil meenemen, plaatst een ander boek in de plaats. Het idee ontstond ooit in Amerika. Waarschijnlijk omdat niet elk dorp daar een bibliotheek heeft, maar ondertussen komen er overal ter wereld boekenruilkastjes bij. En sinds kort ook voor onze deur!

Als grote boekenfan wou ik al heel lang zo’n boekenhuisje, maar wij moeten al moeite doen om een kaderke op te hangen. Laat staan dat wij een waterdichte box kunnen maken met een deurtje dat er niet af valt. En daarom werd het idee telkens weer op de lange baan geschoven. Tot onze geweldige en handige buren op een warme septemberavond voor onze deur stonden met een geboortecadeau voor Emil.

Nog diezelfde week werd de Emiliotheek in onze voortuin geplaatst. “Gaan de mensen wel doorhebben wat de bedoeling is?”, vroegen we ons nog af, maar dat was duidelijk niet nodig. Al meteen kwamen buren en voorbijgangers een kijkje nemen in het boekenhuisje.

In de eerste plaats zijn vooral de kinderen uit de buurt nieuwsgierig. Ze komen met een boekje langs en wisselen het in voor een ander kinderboek. Emil is ondertussen al ‘de baby van het boekenhuisje geworden’ en ik ‘de mama van de baby van het boekenhuisje’.

Maar ook de volwassen boekenfans blijven niet achter. Soms zie ik een buurvrouw die sowieso elke dag passeert een boek wisselen, soms zijn het toevallige voorbijgangers die even stoppen om in de bibliotheek te kijken en later terugkeren om een boek te wisselen.

Stiekem moet ik toegeven dat ik ongelooflijk blij word als ik weer eens iemand aan ons boekenhuis zie staan. Telkens weer iemand die nieuwsgierig het deurtje open doet in de hoop er een geweldig nieuw boek te ontdekken. Ik weet niet of het echt zo is, maar in mijn hoofd maakt dat boekenhuisje onze buurt net een tikkeltje leuker. Een plekje om telkens weer iets nieuws te ontdekken, maar ook om eens een babbeltje te doen met buren die je anders gewoon zou voorbij lopen.

Emil snapt er nu nog niets van, maar ik ben er zeker van dat er nog veel dagen gaan komen dat hij vol enthousiasme gaat kijken naar de boeken in zijn mini bibliotheek. Dat gaat nog voor geweldige pretoogjes zorgen!

Wie graag ook een boekenhuis in z’n tuin wil plaatsen, vindt daarvoor alle info bij Books in Boxes. De niet zo handige harry’s met minder geweldige buren dan ons, kunnen daar ook een mini bibliotheek bestellen. Op zoek naar een boekenhuisje in jouw buurt, dan kan je hier even checken.