We spreken er al jaren van, zo’n mozaïeken fotomuur met de mooiste foto’s van onze reizen. We gingen er al zo’n vijf jaar geleden aan beginnen in Mechelen. Maar er werd toen getwijfeld of het plamuursel de hoeveelheid aan kaders wel zou aankunnen en van getwijfel kwam uitstel.

En toen kwam er een beetje onverwacht onze verhuis naar Wespelaar. Opnieuw een oud huis, maar we waren er al snel zeker van dat onze muren het deze keer wel zouden aankunnen. Opnieuw werden er wilde plannen bedacht om onze fotomuur vorm te geven. We hadden nu zelfs twee muren die we konden vol hangen. Olé!
Maar opnieuw kwam er uitstel. Waarom? Geen idee eigenlijk. Vooral bezig met vanalles en nog wat en altijd weer druk druk druk. Tot afgelopen kerstvakantie.

Kerstvakanties zijn dan ook geweldig. Je moet geregeld eens naar een feestje met te veel eten en drinken, maar daartussen kan je heerlijk in de zetel hangen, gezellig rond de kerstboom zitten of je fotomuur in orde brengen. Dus we zijn er aan begonnen. Eindelijk!

Ik moet eerlijk zijn dat ik het zwaar onderschat heb. Ik denk dat we in totaal 4 dagen zijn bezig geweest om foto’s te kiezen, het ontwerp te maken, foto’s te bestellen, in de kaders te stoppen en op te hangen. Maar het resultaat mag er zeker zijn. Om jullie alvast op weg te zetten heb ik een stappenplan uitgewerkt.

Stap 1: Foto’s kiezen

Best wel een belangrijke taak, want de foto’s bepalen het uitzicht van je muur. Kies dus degene die je elke dag van het jaar aan je muur wil zien hangen. Probeer ook een mix te maken van horizontale en verticale foto’s. Bij ons is dat niet zo goed gelukt, want wij nemen blijkbaar alleen maar horizontale foto’s. Werkpuntje voor de volgende vakantie.

Stap 2: Kies kaders

Ver moet je niet zoeken. Overal te landen kan je kaders vinden en je moet niet al te zot doen om daar veel geld aan uit te geven. Maar je kan het ook goedkoper aanpakken. Rommelmarktfans kunnen aan de slag gaan met oude kaders (die je bijvoorbeeld in een zelfde kleur spuit) of luieriken zoals wij kunnen naar Ikea trekken. Je vindt er een heel assortiment aan kaders voor weinig geld.

Stap 3: Meet je muur op

Voor je aan je ontwerp kan beginnen, moet je weten hoe groot de muur is waarop je de kaders wil hangen. Meet dus op hoe lang en hoe hoog je beschikbare oppervlak is.

Stap 4: Je ontwerp voorbereiden

Hier heb ik wel wat tijd aan gespendeerd. Eerst dacht ik een ontwerp te maken in Excel, maar na twee uur prutsen ben ik maar overgestapt op Photoshop en dat ging een stuk makkelijker.
Hoe begin je er aan? Maak een nieuw bestand aan dat de afmetingen heeft van jouw muur. Dit is vanaf nu je werkvlak waarop je jouw ontwerp gaat maken. Daarna maak je ook aparte ontwerpen van je kaders. Voeg de juiste afmetingen van de kaders in. De foto in de kader kan 30X40 zijn, maar de lijst is vaak enkele cm groter. Verlies dit dus niet uit het oog, want anders kan dat je hele ontwerp in het honderd laten lopen.
Kies je ook voor Ikea-kaders? Laat het dan zeker weten, want dan kan je mijn bestanden gebruiken.

Stap 5: Maak je ontwerp

Nu kan je eindelijk aan je ontwerp beginnen en het leuke is dat je er 100% je goesting mee mag doen. Probeer ervoor te zorgen dat je langs links en rechts ongeveer een even grote boord hebt, maar voor de rest kan je puzzelen en schuiven met je kaders dat het een lieve lust is.
Maak een eerste ontwerp, laat het een nachtje rusten en bekijk het de dag erna nog een keer. Je maakt het gegarandeerd nog beter. In mijn eerste ontwerp stonden eerst maar 16 foto’s, na wat herschikken kwamen we uiteindelijk bij 20 foto’s uit.

Stap 6: Voeg je foto’s toe aan je ontwerp

Om een goed beeld te krijgen van hoe je muur er zal uitzien en te kunnen inschatten hoe groot je de foto’s moet laten afdrukken, kan je je foto’s best toevoegen aan je ontwerp. Met Photoshop gaat dat heel eenvoudig.

Stap 7: Foto’s bestellen

Eens je weet waar welke foto zal komen, kan je je foto’s bestellen. Het grootste deel van onze foto’s bestelden we bij Smartphoto. Ken je deze onlinewinkel al? Want naast gewoon foto’s afdrukken, kan je hier zowat alles bestellen met je eigen foto op. Een sleutelhanger, ontbijtkom of gsmhoes… een paar keer klikken en hups, het is al op weg naar jou. Ideaal voor als je binnenkort nog eens een gepersonaliseerd cadeau wil geven. Maar je kan hier dus ook terecht om gewoon foto’s te laten afdrukken. De service (super snelle levering) en de kwaliteit (kei mooi afgedrukt) waren absoluut top. Enkel de bestelprocedure vind ik niet altijd even duidelijk. Foto’s oploaden en de afmetingen selecteren wees zichzelf uit, maar het verschil tussen standaard en klassiek moest ik toch een paar keer lezen en het is ook moeilijk inschatten waar de foto zal bijgeknipt worden. Zo hebben we één foto die totaal mislukt is, omdat hij op een rare plaats is bijgesneden. Gelukkig is er de Smartgarantie en ontvang je bijna altijd gratis een nieuwe foto als je niet tevreden bent. Super, toch!
Het is nu trouwens ook de moment om je kaders te gaan kopen.

Stap 8: Foto’s bijsnijden

Je zou denken dat bedrijven die kaders maken en bedrijven die foto’s afdrukken zo één keer per jaar eens rond tafel gaan zitten om af te spreken met welke afmetingen ze aan de slag zullen gaan. Maar niets is minder waar… Aan zowat elke foto moet nog geknipt worden. Van sommige moet je centimeters afsnijden, van andere soms maar een paar millimeter, maar knippen zal je! Zorg voor een goede lat en een nog betere schaar, en wat geduld kan je ook wel gebruiken.

Stap 9: Gaatjes boren

En nu enkel nog gaatjes boren, hoor ik je denken. En ja, dat dacht ik ook! Maar je zoekt best nog een handige harry/wiskundige in je familie die zijn hoofd kan breken over waar nu juist al die gaatjes moeten komen. Want dat is dus niet evident. Gelukkig kan je in photoshop een raster over je ontwerp plaatsen, zo kan je inschatten waar ongeveer het nageltje zal moeten komen. Hou er ook rekening mee dat alle kaders hun ophangsysteem op een andere plek hebben staan. Meten en nog eens meten is dus de boodschap. En dan boren maar!

 

En zo zijn onze twee fotomuren met heel veel fijne herinneringen eindelijk klaar geraakt. Mocht je er ook aan willen beginnen dan hoop ik dat deze tips je alvast wat werk en tijd kunnen besparen. En vul hier gerust aan met extra tips, hé! Want wij zijn nog van plan om onze muren in de toekomst uit te breiden.