De eerste blaadjes aan de bomen beginnen te verkleuren. Tijd dus om nog snel wat zomer in een potje te stoppen om de komende maanden terug te denken aan die fijne zomer van 2015.
En hoe kan dat beter dan met zongedroogde tomaten. Nu ja… laat die zon er maar af. Je moet al hard zoeken om nog een tomaat te vinden die door de zon gedroogd is. Tegenwoordig gebeurt dat bijna allemaal in industriële ovens.
Maar wist je dat je de beste gedroogde tomaten ook gewoon zelf kan maken. Ja, ja… gewoon thuis, in je eigen oven.

Hoe doe je dat?

  • Verwarm je oven voor op 90°.
  • Was je tomaten of kerstomaten.
  • Afhankelijk van de grote van je tomaten snij je ze in vier of acht stukken.
  • Leg bakpapier op je ovenplaat en leg daar de stukken tomaat op.
  • Kruid de tomaten met zout, peper, oregano, tijm,…
  • Kneus enkele tenen look en leg ze tussen de tomaten.
  • Schuif de bakplaat voor een paar uur in de oven.

Je mag ervan uitgaan dat de tomaten zeker 2 à 3 uur in de oven moeten, maar voor hetzelfde geld gaat het richting 4 uur. Het hangt wat af van de grote van de stukken tomaat en je oven.

Eens je tomaten er goed gedroogd uitzien, haal je ze uit te oven. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Ook dat kan enkele uren duren. Ja, ik had niet gezegd dat tomaten drogen snel zou gaan.

Ondertussen heb je de tijd om een pot te steriliseren, want als je wil dat je gedroogde tomaten de winter halen moeten ze zo goed mogelijk bewaard worden.
Breng een grote pot water aan de kook en laat daarin de pot, maar ook je tang enkele minuten koken. Breng daarna met je tang de pot op het drogen. Probeer de pot niet meer aan te raken met je vingers. Zeker niet langs de binnenkant.

Eens de tomaten zijn afgekoeld stop je ze samen met de look in de pot. Voeg extra vierge olijfolie toe tot dat de tomaten helemaal onderstaan. Afkruiden doen je met gedroogde oregano, tijm, basilicum,…

Zo, zet je zelfgedroogde tomaten in de koelkast en ze blijven goed tot in de koude maanden. Al moet ik toegeven dat ze zo lekker zijn, dan ik vrees dat die van mij de winter niet gaan halen.