Retro is in en dat zie je tegenwoordig zelfs in de kuisproducten. Bruine zeep, azijn en zelfs ossengalzeep… Allemaal middeltjes uit grootmoedertijd waar we nu weer mee aan de slag gaan. Smijt dus al je chemische schoonmaakmiddelen maar buiten en gebruik deze ecologische middeltjes.

Natriumpercarbonaat
Hiermee verwijder je ongetwijfeld vlekken als de beste en laat je grauw geworden witte was weer schitteren.

Doe een eetlepel natriumpercarbonaat onderin de trommel van je wasmachine en gebruik verder je gewone wasmiddel. Was je witte was op je normale wasprogramma. Voeg geen gekleurde kledij toe, want dan komt het niet goed. Maar je witte was zal super wit uit de machine komen.
Bruine zeep
Eentje om in huis te halen, want met dit middeltje reinig je en ontvet je. Perfect voor alle huishoudelijke klussen.

Waar kan je het zo allemaal voor gebruiken?

 • Maak je vloer schoon door een emmer warm water te mengen met 2 eetlepels bruine zeep.
 • Doe een beetje bruine zeep op een spons en wrijf over de vette delen van je oven.
 • Last van bladluizen? Maak een spray van een eetlepel bruine zeep en een liter warm water. Daarna kan je het mengsel meteen op de planten spuiten.

IMG_3017

Ossengalzeep
Nog zo’n geweldig middeltje om hardnekkige vlekken mee te verwijderen. Enkele trucjes:

 • Maak de stof nat. Bij fijne was wrijf je de ossengalzeep direct op de vlek. Bij iets hardere stof breng je de zeep aan met een sponsje. Laat 15 minuten intrekken en spoel schoon met water.
 • Toch nog vlekken in gekleurde kledij die niet weg willen? Maak dan eerst een mengsel van een theelepel percarbonaat met 500 ml (40°). Maak de vlek daar eerst mee nat, voor je de ossengalzeep aanbrengt.
 • Vlekken in witte was die je niet proper krijgt? Laat de stof 1 of 2 uur weken in een oplossing van natriumpercarbonaat (2 eetlepels percarbonaat met water van 40°). Daarna breng je de zeep aan op de vlekken.

Witte azijn
Deze azijn is toch wat anders dan de natuurlijke azijn van De Blauwe Hand die waarschijnlijk in je kast staat. Witte azijn is een kleurloze zure vloeistof. De geur verdampt snel waardoor hij niet in je huis blijft hangen.

Wat kan je echt vanalles mee doen:

 • Spray de azijn op de oppervlakken die je wil ontkalken. Laat een kwartiertje intrekken voor je het afspoelt en afdroogt.
 • Maak een stukje keukenpapier nat met de witte azijn. Draai het rond je kranen en je zal zien dat de kalk zal verdwijnen.
 • Voeg een beetje azijn toe aan je spoelwater bij het afwassen. Je glazen zullen er daarna een stuk beter uitzien.
 • Verstopte gootsteen? Meng wat zuiveringszout met azijn en giet het mengsel in de afvoerbuis.
 • Meng een deel azijn met vijf delen water en je maakt zelf een ideaal middeltje om je ramen proper te krijgen.

Ondertussen ook zin gekregen om met al deze do-it-your-self middeltjes aan de slag te gaan? Ontdek dan het volledig assortiment van 40 producten uit de oude doos om je huis te reinigen, te ontvetten, te ontkalken,…

Voor meer info kan je terecht op www.starwax.eu
Kopen kan bij de drogisterij of Brico bij jou in de buurt.

Dit artikel kwam tot stand samen met Starwax.