Laat ik eens terugblikken naar mijn eerste echte moestuinseizoen. Ik had al wel wat ervaring met kruiden in potten, maar dit jaar was het voor echt. Met groeten in volle grond en een serre om allerlei lekkers in te kweken. Maar hoe ging dat nu de afgelopen maanden?

Awel… goed eigenlijk. Al zijn mijn vingers nog steeds lichtgroen en moet ik nog altijd massa’s dingen leren.
Deze 8 dingen heb ik alvast opgestoken na mijn eerste moestuinseizoen:

 1. Maak een plan
  Wat ga je waar zetten in je tuin, en hoeveel, en wanneer,… allemaal vragen waar je tijdens donkere wintermaanden best al eens over nadenkt. Ik had een plan, maar dat hing maar met haken en ogen aan elkaar en ik heb het ook iets te snel aan de kant gezwierd. En daardoor heb ik nu prei staan die pas in februari gaat klaar zijn om te oogsten, terwijl ik dacht die nog voor de winter te kunnen op eten.
 2. Begin met een beetje
  Wie zijn eigen planten zaait in de winter, heeft vaak een heleboel plantjes te planten in het voorjaar. Goede tip die ik nu al geleerd heb: niet al die plantjes moeten een plekje krijgen. Kies voor de mooiste en grootste en offer de rest op. Ja, ik heb het daar ook moeilijk mee, maar voor je het weet ligt je keuken vol komkommers (zoals bij ons dus). Eén plant komkommers in de serre had ons al meer dan genoeg vruchten gegeven voor een hele zomer.
 3. Maak een lijstje
  Zet je eens vijf minuten neer en lijst met welke groenten, kruiden en fruit je vaak eet. Zorg ervoor dat vooral die dingen een plek krijgen in je tuin. Als je nog plaats over hebt, kan je er altijd nog iets bij zetten wat je minder eten, maar serieus, het heeft echt geen zin om 10 bloemkolen te zetten als je dat maar 1 keer per jaar op het menu zet.
 4. Tuinieren is een beetje wiskunde
  Wil je af en toe eens rucola eten, dan moet je daar een systeem voor uitwerken. Deze week zaaien is ten vroegst binnen een maand rucola eten. Zaai dus elke week of om de twee weken wat bij zodat je een hele periode af en toe wat sla hebt. Wie dus op verschillende momenten wil oogsten, moet daar goed over nadenken. Ik heb daar nog wat werk mee… Zou daar geen app voor bestaan?
 5. Schrap wat je niet leuk/lekker/… vond
  Ik heb ondertussen al (ijsberg)sla geschrapt van ons lijstje. Wij eten hier vrij veel sla dus dat leek logisch dat dat ook in onze moestuin stond. Maar ik ben echt vies van al die slakken en andere beestjes die uit zo’n krop komen gedropen als je hem aan het wassen bent. Ik ben eerder voor mooie propere vruchten waar je geen werk aan hebt zoals tomaat, komkommer,…
 6. Koop goed materiaal
  Zorg dat je goed en voldoende materiaal hebt om te zaaien, planten en je tuin te onderhouden. En spaar voor een serre, want zeker voor tomaten en andere zuiderse groenten kan je echt niet zonder. In mijn tuin staat een blauwe piccolo van ACD. Ik zou hem al niet meer kunnen missen!
 7. Een kwartiertje per dag
  Maak een kwartiertje per dag tijd om in je moestuin te passeren voor wat kleine klusjes. Ik heb dat dit jaar niet gedaan, waardoor ik in het weekend vaak niets anders moest doen dan vuil weghalen. En er zijn in je moestuin wel leukere dingen te doen dan dat…
 8. Zorg dat er insecten wonen in je tuin
  Ik vind ze niet leuk in mijn sla, maar insecten zijn wel nodig in je moestuin. Nodig ze dus uit om bij jou te komen wonen. Ik installeerde ondertussen al een insectenhotel en ga volgend jaar ook een kleine bloemenweide voor hun aanleggen zodat ze zich nog meer welkom voelen.

Vul gerust aan met de dingen die jullie al geleerd hebben en die best wel nuttig kunnen zijn voor de beginnende groenteboer.