Een wasmachine uitkuisen… is dat nodig? Een echte kuismie is er niet echt aan mij verloren gegaan, dat lijkt me duidelijk. Maar toen ik mijn wasmachine eens wat van dichterbij ging bekijken ben ik toch wat geschrokken van de viezigheid.
Hoog tijd om aan de slag te gaan dus, want zelfs na meer dan drie jaar alles vuil laten worden, krijg je op een half uurtje je wasmachine weer helemaal in topvorm.
Het vuilst van al was het tussen de rubberenrand aan de deuropening. Hier verzamelen pluisjes, zeepresten en zo nog wat van die viezigheid. Met wat allesreiniger en warm water komt alles makkelijk los en kan je deze resten makkelijk verwijderen. Ze zorgen er vaak ook voor dat je wasmachine heel muf ruikt.
En dan het bakje voor wasmiddel. Dat maak ik meestal toch enkele keren per jaar proper. Al was het nu toch ook weer een tijdje geleden. Haal het bakje er helemaal uit en verwijder alle onderdelen die eraf kunnen. Je kan het bakje laten mee wassen in de vaatwasmachine of gewoon een warm bad geven met wat afwasmiddel. Om alle zeepresten makkelijk te verwijderen gebruik ik een oude tandenborst.

 

Onderaan je machine zit er zo’n deurtje. Daarachter zit de filter. Met wat geluk vind je hier nog speltjes en knoopjes in terug die je al een tijdje verloren bent. Zet een bakje klaar, want er komt nog wat water uitgelopen en een dweil alleen is niet voldoende.
Draai die filter er helemaal uit en maak hem proper. Dat doe je opnieuw het best door hem in een warm sopje te leggen. Daarna weer gewoon indraaien en deurtje dicht.
Dat deurtje gaat niet zomaar open (bij mij). Er zit daarvoor een tool onderaan mijn schuif voor wasmiddel. Kijk daar dus ook eens als je het niet meteen open krijgt en anders eens in de gebruiksaanwijzing kijken.
En dan moet je alleen nog maar je trommel proper krijgen. Ook daarin en -achter blijft er heel wat viezigheid zitten. Je ziet het misschien niet meteen, maar het is er wel.
Je kan in de winkel hulpmiddelen kopen. Het is best makkelijk, want zo’n zakje is kant en klaar. Het enige wat je moet doen is één keer om de drie maanden zo’n zakje in je wasmachine strooien en je machine aanzetten. Meer info vind je op starwax.eu

Maar je kan ook aan de slag met huis-tuin-keuken-middelen zoals baking soda en azijn. Strooi eerst een tas baking soda in je machine en laat het een standaard programma draaien op 90°. Herhaal daarna nog eens met een kopje natuurazijn.

Doe geen baking soda en azijn samen in je machine, want dan zou je blijkbaar een rare chemische reactie kunnen krijgen en dat lijkt me te vermijden.

Wie aan de slag gaat met baking soda en azijn doet dat best maandelijks en veelwassers zelfs twee keer per maand.

Ik heb me laten vertellen dat je wasmachine veel langer meegaat als je het geregeld eens goed onder handen neemt. Ik heb het dus maar meteen in mijn planning gezet.

Wie durft er hier toegeven dat zijn of haar wasmachine er waarschijnlijk ook degoutant uitziet?