Wie cultuur en geschiedenis wil combineren met hip en trendy, moet op citytrip naar Berlijn. De afgelopen 60 jaar is er in deze stad zoveel gebeurd dat je het amper kan geloven. Maar bij de pakken zijn ze hier zeker niet blijven zitten. De stad bruist ondertussen weer als nooit daarvoor.

We trokken er afgelopen week vier dagen naar toe en ik geef je graag enkele tips die je trip alleen maar leuker kunnen maken en die ook weinig geld kosten. Berlijn op zijn best dus!

IMG_2655

Tip 1: Laat je gratis rondleiden langs de hoogtepunten
Wie op een vrij goedkope manier veel wil leren over de bezienswaardigheden in Berlijn sluit best aan bij één van de gratis wandelingen van New Berlin. Deze wandeling van 2,5 uur brengt je langs heel wat must sees. Deze tocht vertrekt vier keer per dag vanaf de Starbucks aan de Brandenburger Tor. Gewoon daar wachten, ze pikken je er wel op.

Helemaal gratis is deze tocht niet, aan het einde van de wandeling verwacht de gids een fooi, maar meestal heeft hij die ook wel dik verdient. Tijdens deze tocht krijg je heel wat leuke anekdotes te horen. Echt een aanrader voor wie een eerste keer in Berlijn is.

Meer info: www.newberlintours.com

IMG_2590

IMG_2597

Tip 2: Brunchen op zondag
Op zondag is verrassend kalm en rustig in Berlijn. De straten liggen er verlaten bij, de winkels zijn dicht. Dat is het moment om naar Prenzlauer Berg te trekken, net als zowat alle locals.
Slaap op zondag eerst lekker lang uit en ga dan brunchen. Wij trokken naar Anne Blume. Voor 22 euro eet je hier een hele etagère op met twee. Met mooi weer kan je net als wij buiten op het terras zitten. Mochten er wat meer auto’s passeren zou je nog denken dat je in New York zit.

Meer info: www.cafe-anna-blume.de
Reserveren kan jammer genoeg niet. Hou er rekening mee dat er op zondag een lange file kan staan, maar ik kan je beloven dat het snel vooruit gaat. Wij moesten niet langer dan 20 minuutjes wachten.

IMG_2615

IMG_2605


Tip 3: Doe als de locals en ga naar het Mauerpark
Op een weekdag is er geen kat te zien, maar op zondag bruist het hier als een colafles waar eens goed mee geschud is. Duizenden mensen waren er, denk ik, afgelopen zondagmiddag. Allemaal Berlijners die hun middag komen doorbrengen in het park. En vervelen zul je je niet! Er is een gezellige markt met tweedehandsspullen, entertainment met acrobaten, clowns,…, je kan er je volledig laten gaan tijdens de karaoke en boven op de berg bespuiten creatievelingen wekelijks de Berlijnse Muur met graffiti. En verder kan je hier met je luie kont in het gras liggen. Voor elk wat wils, hé!

IMG_2686
Tip 4: Eet eens een curryworst
De lokale specialiteiten eens proeven hoort er altijd bij en in Berlijn is dat een curryworst. Deze worst zou in 1949 zijn uitgevonden door Herta Heuwer. Een Duitse curryworst ziet er trouwens toch wat anders uit dan onze frituurversie. Het is eerder een in stukjes gesneden braadworst met daarover massa’s ketchup en afgewerkt met een hoeveelheid curry.

Volgens de 100% gids moet je de wereldberoemde en vooral zelfgemaakte curryworst van Konnopke’s Imbiss zeker proberen. Wij hebben hebben dat gedaan en dat was zeker eens lekker, maar elke dag zou ik het nu ook niet moeten hebben.

Meer info: www.konnopke-imbiss.de

IMG_2650
Tip 5: Ga eens fietsen
Berlijn is niet echt ontworpen om te fietsen. Je moet bijna overal op straat rijden en auto’s vinden zichzelf nog steeds belangrijker, maar toch moet je het doen. De stad is heerlijk plat, dus buiten een sporadische molshoop moet je zelden bergop. Er zijn ook veel kleine wegjes waar je als fietser wel de baas bent en je verplaatst er je snel mee naar verschillende plekken in de stad.

Je kan op veel plaatsen fietsen huren. Ga uit van zo’n 10 euro per fiets voor een dag.
Wij gingen fietsen langs de Muur met een gids voor 22 euro. Bij Berlin on Bike organiseren ze dagelijks fietstochten, zelfs met Nederlandstalige gidsen. Het was een heel aangename tocht van meer dan 2 uur langs plekjes waar we anders nooit zouden geweest zijn. Een absolute aanrader!

Meer info: berlinonbike.de

IMG_2630
Tip 6: De DDR en hoe het daar was. 
Dat Oost-Berlijn het niet zo breed had, kon ik me al wel inbeelden, maar hoe het er echt aan toeging ontdekte ik in de gratis tentoonstelling Alltag in der DDR. Zo gingen ze op vakantie met een tent op hun auto en kregen ze me Kerst een postpakket vol lekkers uit het Westen. Bananen kenden ze niet en in uitzonderlijke gevallen mochten ze na veel administratief gedoe eens op bezoek bij hun familie in het Westen. Onvoorstelbaar toch?

Meer info: www.hdg.de

Tip 7: Fris je historisch bewustzijn op in het Topographie des Terrors
Na alle verhalen over de Berlijnse muur zou je nog bijna vergeten dat ook de nazi’s lelijk huisgehouden hebben in deze stad. Maar het Topographie des Terrors laat je daar snel terug aan herinneren. Hier wordt je geconfronteerd met de gruwelijke praktijken van de SS en de Gestapo. Ik werd er stil van en ben zelfs een aantal keer even moeten gaan zitten om van de vreselijke verhalen te bekomen. Maar laat je niet afschrikken dit gratis museum moet je gezien hebben.

Meer info: www.topographie.de

IMG_2625
Tip 8: Een souvenirtje voor geen geld

Wil je graag een leuke herinnering mee naar huis nemen? Zoek dan een authentiek fotohokje. Hier neem je voor 2 euro leuke foto’s.

Even de gebruiksaanwijzing:
Zet u eerst al goed, want straks heb je daar geen tijd meer voor. Stop 2 euro in de machine. Lachen! Eens de eerste foto genomen is, worden er kort na elkaar nog drie foto’s genomen. Opgepast dus, want er is geen herkansing.
Wacht buiten het hokje op je foto’s. En dat kan wel even duren. Zeker 5 minuten. Wij dachten al dat onze foto’s er nooit zouden uitkomen. Maar hier zijn ze:

 blogger-image-179148708

Je kan heel wat info over Berlijn online vinden. Vorige week gaf ik al tips over hoe je een leuke citytrip kan plannen. Verder ben ik ook een heel grote fan van de 100% gidsen. Ook voor Berlijn haalden we heel veel tips uit dit boekje. Vertrek dus niet zonder!

Ze hebben trouwens ook iets nieuws, een reisdagboek, doeboek en reisgids in 1. Het is een leuk boek met illustraties, to do-lijstjes en verrassende weetjes. Achteraf heb je een mooi en ludiek souvenier om nog eens terug te denken aan je reis. Meer info vind je hier.

Nog een allerlaatste tip! Wij vlogen met EasyJet van op Zaventem naar Schönefeld. Wie goed op tijd boekt, zo’n drie maanden op voorhand, vliegt voor geen geld. Met wat puzzelen en plannen kan je er al voor 25 euro enkele reis geraken.

En nu met z’n allen naar Berlijn! Vergeet geen kaartje te sturen, hé!