Wie ergens niks van kent, kan meer beter wat hulp zoeken. Ik kom dan wel uit een familie vol groene vingers, ikzelf kan er nog niet zoveel van.

Hoe groen is die familie van mij? Awel, mijn oma van 87 heeft nog een eigen moestuin waar ze nog steeds haar eigen boontjes, sla en tomaat in teelt. Mijn papa heeft een mega grote moestuin, waar ik vroeger echt niets van moest weten. En mijn nonkel is een witloofboer, net als zowat de rest van mijn mama haar familie.


Theoretisch kan de appel dus niet ver van de boom gevallen zijn, maar in praktisch bak ik er voorlopig nog niet zoveel van. Gelukkig bracht Mme Zsazsa vorig jaar een geweldig boek uit dat bol staat van de tips om een biologische tuin te starten.

Ondertussen kan ik al eens meepraten met andere huis-tuin-en-keuken-boeren. Ik hoor het al niet meer in Keulen donderen als het gaat over ‘dieven’, en ik ben er dit voorjaar al in geslaagd om zaadjes plantjes te laten worden.

Maar wat leerde ik ondertussen al allemaal van die Mme Zsazsa? Een overzichtje:

 • Je kan op alle seizoenen aan een moestuin beginnen, maar de lente en de zomer geeft je natuurlijk meteen groenten op en dat is sowieso beter voor de motivatie. 
 • Spitten hoeft niet elk jaar opnieuw. Het is zelfs slecht. Als dat geen opluchting is! 
 • Neem een paar kippen. Ze eten al je restjes op, kippenmest is geweldig voor je grond en je krijgt ook nog eens eitjes. Wat moet een mens nog meer hebben? 
 • Maak bedden (6 minstens) voor je groenten en zorg dat er niemand ooit nog op de bedden stapt, want dan doe je alle ondergrondse fauna en flora stuk. 
 • Leg een dikke laag organisch materiaal op de grond en vertel tegen je vrienden dat je geregeld eens moet mulchen. 
 • Compost maken is toch wat ingewikkelder dan zo maar wat organisch afval op een hoopje gooien. 
 • Planten vormen groepen en niet alle groepen zijn even goede vrienden. Wil je een goede oogst dan kan je daar maar best rekening mee houden. 
 • Een serre is een must. 
 • Een moestuin is plannen, plannen en nog eens plannen. 
 • Een mens heeft nogal wat gerief nodig om z’n tuin te onderhouden.
 • Hou de beestjes te vriend, want ze zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen. 

Sta je ook op het punt om groene vingers te krijgen? Of wil je meer te weten komen over biologisch tuinieren? Schaf je dan De Moestuin van Mme Zsazsa aan, ik kan het weten!