Soms ligt een leuk blogbericht gewoon voor het rapen. Er doet blijkbaar een blogstokje de ronde in de blogospheer. Vorige week verscheen het bij Kathleen en ik neem het deze week gewoon vrijwillig van haar over.


Waar haal je de tijd vandaag?

Tijd om te bloggen, dat heb ik toch echt onderschat toen ik begon te bloggen. Ik neem dat er nog gauw wel even bij, dacht ik toen. Ja, ja,… dat zal wel. Onderwerpen zoeken, research doen, foto’s nemen, mails beantwoorden,… er komt nogal wat bij kijken. 
Ondertussen pak ik het veel beter en gestructureerde aan. Zo heb ik een blogplanning en inspiratielijst. Echt schrijven doe ik vaak op de trein of met mijn laptop op schoot voor tv. Nu lukt het me veel beter dan vroeger om regelmatig te bloggen. 
Waar haal jij inspiratie vandaan? 
Inspiratie kan echt in alles zitten, maar vaak komt het door een probleem dat ik zelf heb of waar anderen mee zitten. Ik ga dan actief op zoek naar een oplossing en zet die om in tips voor op mijn blog. Bloggen zet me trouwens ook echt aan om dingen uit te proberen. Zo start ik binnenkort met een moestuin. Ik moet zelf nog heel wat leren, maar het is ook leuk om die avonturen met iedereen te delen. 
Loop je ook wel eens tegen het schrijvers-bloggers block aan? 
Ja, natuurlijk. Al gebeurt dat vooral als ik slecht voorbereid ben. Als ik de dag zelf nog een bericht moet schrijven, dan lukt me dat meestal niet. Elk onderwerp lijkt dan plots niet meer interessant of er moet nog te veel research gedaan worden om er ook echt iets iets boeiends rond te maken. Maar tot nu toe duurt dat nooit langer dan een paar dagen. 
Ik probeer ook elk jaar enkele maanden bloggersvakantie te nemen of toch heel wat minder te bloggen. Dat is het ideale moment om ook weer wat frisse ideeën te krijgen. Ik kan het iedereen aanraden. 
Als de woorden even niet uit je vingers komen, hoe voel je je dan? 
Er zijn zo van die dagen… en ja, dat is niet tof, hé! Meestal stop ik dan ook gewoon met schrijven. Het heeft geen zin om er aan te blijven prutsen. Je krijgt dat dan toch niet meer goed. De kans is groot dat ik de dag erna toch alles delete en helemaal opnieuw begin. 
Hoe blijf je gefocust tijdens het uitwerken van een bericht? 
Als ik weet wat ik wil schrijven en voel dat de puzzel gaat passen, dan is er geen stoppen aan. Maar soms zijn er ook berichten waar je het wat moeilijker mee hebt om er structuur in te krijgen. Op zo’n momenten probeer ik eerst een kladversie te maken. Ik schrijf dan zoals ik het denk en daarna leg ik het bericht even weg. Later op de avond bekijk ik het opnieuw en begin ik het te knippen en plakken tot het is zoals ik het wil. 
Welke brainstormtechniek zorgt gegarandeerd voor inspiratie? 
Wat rond surfen werkt meestal heel goed. Onder het motto ‘beter goed gepikt, dan slecht bedacht’ kijk ik al wel eens bij andere sites en blogs. Er liggen overal leuke ideeën voor het rapen die je met wat creativiteit kan omzetten naar je eigen hand. Zo maak je van een leuk idee een blogbericht dat helemaal bij je past. 
Ook rondkijken in mijn eigen huis of leven kan heel inspirerend zijn. Zo moet ik dringend eens mijn wasruimte onder handen nemen. Binnenkort komen daar zeker tips voor online. 
Helpt muziek je als je bloginspiratie zoekt? 
Neen, eigenlijk niet. 
Waar ontstaan de beste ideeën?
Op de trein. Ik zit er dan ook elke dag zo’n kleine twee uur op. De conversaties, de landschappen, de tijd om na te denken,… het zorgt er allemaal voor dat ik er vaak goede ideeën krijg. Maar veel ideeën ontstaan ook door een beetje doelloos rond te surfen op pintrest of instagram. 
Heb jij ook een ‘blogbijbel’ op je bureau liggen voor als je het niet meer weet?
Ik heb ondertussen het Blogboek en How Blogs Work gelezen. Make it, Blog it, Share it staat binnenkort op de planning. Ik leer nog heel veel uit die boeken en heb me voorgenomen ze nog eens te lezen en ze ook echt als een werkboek te gebruiken. Dus ja, ik lees geregeld blogtips. Altijd leuk om iets bij te leren. 
Welke bloggers inspireren jou? 
Ik lees niet elke week dezelfde blogs, maar surf graag wat wild in het rond. Ik vind het wel extra fijn om met bloggers af te spreken en ideeën en problemen met elkaar te bespreken. Blogevents zijn daar leuk voor, gezamenlijke projecten zoals met Lobke, Heidi en Soetmin geven me ook extra goesting om er daarna weer 100% tegenaan te gaan.
Wil je trouwens ook wel eens weten hoe je meer tijd kan vinden om te bloggen of hoe je je leven beter kan organiseren in functie van het bloggen? Kom dan op 9 en 10 mei naar het blogweekend van Femma. Je kan nog steeds inschrijven en meer info vind je hier