Naar aanleiding van een blogbericht vorige week, kreeg ik de afgelopen dagen wat vragen over boodschappen doen. En dan is het natuurlijk het moment om eens uit de doeken te doen hoe ik geld probeer te besparen op de boodschappen.Vul trouwens gerust aan, want ook ik leer graag elke dag iets bij. En vandaag mag dat gerust iets zijn met betrekking tot de boodschappen.

 1. Maak een weekmenu. Maak je dus even een heerlijke koffie, neem je agenda en een paar kookboeken en boks een gezond, maar vooral zeer lekker weekmenu in elkaar. Hoe er rekening mee wie wanneer thuis is en wanneer je moet koken. Ga er trouwens maar van uit dat je meer dan genoeg eten gaat hebben voor 6 dagen en dat je dus ook een restjesdag kan houden met dingen uit de koelkast en diepvries.
 2. Maak een boodschappenlijstje van alles wat je nodig hebt. Iets dat niet op het lijstje staat, neem je dus niet mee naar huis. Ideale tactiek om snoep en ander lekkers niet te kopen. Zoals jullie vorige week al konden lezen, gebruik ik deze super handige bloknote. Mijn lijstje is dus in 5 minuten gemaakt. Je kan trouwens nog steeds zo’n boodschappenblok bestellen bij mij voor 9,5 euro. Stuur gewoon even een mailtje naar missfabuleus@gmail.com!
 3. Hou ook bij wat er in je diepvries* en voorraadkast zit en kijk er eens naar voor je naar de winkel vertrekt. Ik heb zo nog paneermeel in huis voor vijf jaar. Je kan trouwens ook alles digitaal noteren. Zo kan je in de winkel zelf nog kijken of je iets nog in huis hebt.
 4. Check net voor je vertrekt of je alles mee hebt. Eventuele kortingsbonnen of glazen flessen waar je statiegeld voor krijgt. In de Spar bij ons achter de hoek krijgen we sinds vorige week trouwens ook geld terug van onze plastic flessen.Vergeet ook zeker je zakken en bakken niet. Zo moet je niet telkens opnieuw een zak kopen aan de kassa.
 5. Via Tales from the Crib leerde ik de site inmijnbus.be kennen. Je vindt hier gewoon alle promotiebrochures die normaal via de post komen. Kei handig dus, en je papierberg wordt ook meteen wat kleiner.
 6. Koop enkel dure dingen zoals wasmiddel, wijn,… als ze in promotie staan. Als je het even wat in het oog houdt, bespaar je echt veel.
 7. Wij shoppen bij Delhaize. Gewoon omdat ik dat eigenlijk veel gezelliger vind en de plaatselijke Colruyt echt maar een mini aanbod heeft. Maar als je huismerken neemt (in ons geval 365+ of het Delhaize-merk) geef je ook al veel minder geld uit. Prijs – kwaliteit kom je dan ook zelden bedrogen uit.
 8. Ga ook zeker eens door de knieën of op je tenen staan in de supermarkt. De goedkoopste producten vind je onder- of bovenaan. En vergelijk altijd de kiloprijs. Deze staat altijd in kleine cijfertjes naast de prijs.
 9. Spaar ook altijd voor punten of gratis producten die je echt nodig hebt. Zegeltjes of spaarsystemen waar je echt niets aan hebt, steek je beter geen energie in.
 10. Check altijd ook even je kassaticket voor je naar huis gaat als je speciale kortingen verwacht. 1 + 1 gratis, 20% korting bij 2 producten,…. check of je de korting wel gekregen hebt. Ik ben al een aantal keer terug moeten gaan om het in orde te brengen.
 11. Eet iets voor je gaat winkelen. Zo kom je veel minder snel in de verleiding. Ik zondig nogal tegen deze regel. We gaan dan ook vaak op maandagavond na het werk meteen naar de supermarkt. Gelukkig is Mister Fabuleus er om me op het juiste pad te houden.
 12. Van mensen die het kunnen weten, heb ik gehoord dat je ook beter je kinderen kan thuis laten.
 13. Probeer maar 1 keer per week naar de supermarkt te gaan. Hoe meer je gaat, hoe meer geld je uitgeeft.
* Een handige printable om bij te houden wat er in je diepvries zit vind je hier. Je kan hem trouwens ook makkelijk gebruiken voor je koelkast of voorraadkast als je de titel aanpast.