35 ongelezen mails zegt het icoontje op mijn telefoon. Pfff… ik heb geen zin om er aan te beginnen. Het zijn bijna allemaal nieuwsbrieven. Sommige bekijk ik af en toe eens, andere klik ik meteen weg. Tijd dus om daar deze maand eens werk van te maken.

Natuurlijk zijn niet alle mails nieuwsbrieven of reclame. Geregeld krijg ik ook mails van familie en vrienden of super lieve Miss Fabuleus-lezers die een vraag of opmerking hebben. Zo’n mails beantwoord je best onmiddellijk. Een gouden regels is: kost het je minder dan 3 minuten om te antwoorden, doe het dan meteen. 
Moet je toch was extra info op zoeken of even iets navragen voor je kan antwoorden, bewaar je mail dan in een aparte map. Bijvoorbeeld: ‘nog beantwoorden’, maar je mag ook origineler zijn. Verlies deze mails niet uit het oog en zorg ervoor dat tegen het einde van de week deze map weer leeg is. Extra tip: Stuur meteen wel een reply waarin je zegt dat je de mail goed ontvangen hebt, en zo snel mogelijk zal antwoorden als je alle info hebt. Zo maakt de verzender zich niet ongerust als hij of zij niet meteen iets van je hoort. Als dat niet sympathiek is!
Maar mijn grootste probleem zijn de ontelbare nieuwsbrieven die dagelijks en wekelijk in mijn mailbox belanden. Meestal komen ze nogal redelijk ongevraagd. Je doet mee aan een wedstrijd of je koopt iets bij een webshop en daarna krijg je massa’s mails. Gelukkig is er iets aan te doen! 
Daarom roep ik de rest van oktober uit tot de ‘schrijf je uit’-maand. Doen jullie mee? 
Bij elke mail die je krijgt, stel je jezelf de volgende twee vragen: 
– Wil ik deze mail krijgen?
– Is deze mail nuttig voor mij? 
Is het antwoord op een van deze vragen neen, dan ga je in de mail op zoek naar de knop om je uit te schrijven. Waarschijnlijk moet je goed zoeken, want ze durven hem zeer goed verstoppen. Maar hij moet er zijn. Met een klik (soms een paar meer) ben je uitgeschreven. 
Ik ben er begin deze week mee begonnen en heb ondertussen toch al zo’n vijf keer gekozen om mij uit te schrijven. 
Natuurlijk zijn er ook nieuwsbrieven die je graag wil lezen, want dat kan vaak best nuttig zijn. Zo blijf ik graag op de hoogte van Martha Stuart via haar nieuwsbrief of krijg ik ook graag de promoties van Connections in mijn mailbox. 
Gebruik je Gmail of Yahoo-mail? Probeer dan eens unroll.me
Eens je bent aangemeld, scannen ze je mailbox. Ze gaan op zoek naar mails die nieuwsbrieven of reclame lijken. Je krijgt meteen een overzichtje. Bij mij waren het er 26. 
En dan moet je gewoon kiezen: uitschrijven, op je rollup plaatsen of gewoon niets doen.
Uitschrijven en niets doen, hoef ik niet uit te leggen. Maar wat is die rollup? Awel, dat is nu eens kei handig, se! De mails van de mailadressen die in je rollup staan, worden apart gehouden. Een keer per dag krijg je een mailtje met al deze mails in. Makkelijk allemaal ineens te lezen, makkelijke allemaal ineens te deleten. 
Dat ze dat ook maar eens ontwikkelen voor Telenet- of andere mailboxen. Dat zou goed van pas komen. 
Ik ben ondertussen dik content van mijn uitgekuiste mailbox. En jullie? Hoe zit het met jullie mailbox? 
Volgende maand pak ik mijn rommelige bureau aan. 
Op zoek naar nog meer tips om je leven te vereenvoudigen, klik dan hier.