Wie de blog al een tijdje volgt, weet dat wij sinds mei twee kippen hebben. Mariette en Georgette namen toen hun intrek in 36B. Na zo’n vier maanden lijkt het me tijd voor een korte evaluatie. Waren die twee kippen nu een goede investering? Of maak ik er beter eens kippensoep van?

Toen ik afgelopen winter zei dat ik een stukje van onze tuin wou voorbehouden voor twee kippen, was Mister Fabuleus niet echt happy. Ik bedacht antwoorden op vragen als ‘Wat hebben we daar nu aan?’ en ‘Wat is er fout met de eieren uit de winkel?’. 

Maar stilaan begon hij bij te draaien. Ik moet toegeven dat er meestal weinig anders te doen is tegen mijn eindeloos gezeur. Alles werd dus voorbereid voor onze kippen. En beginnen doe je best bij het begin… in dit geval dus een kippenhok zoeken. 
Je zou het niet verwachten van zo’n hokje, maar ze durven daar dus echt massa’s geld voor vragen. Voor een iets wat deftig kippenhok betaal je al gauw meer dan 120 euro. ‘Daarvoor moeten die kippen heel wat eieren leggen’, hoor ik Mister Fabuleus nog zeggen toen we met ons prefab hok op weg naar huis waren. 

Mochten we niet volop in onze verbouwing gezeten hebben, dan hadden we er misschien wel voor gekozen om zelf een hokje te bouw. Je bespaart dan meteen wat geld uit, want je moet alleen wat hout kopen. Ontwerpen vind je via Google als je zoekt op ‘free building chicken coop’. 

Ook op tweedehands.be vind je na wat zoeken goedkopere modellen. 
Wat heb je nog zo nodig voor kippen: eten (grote zak voor 10 euro bij Tom & co), nep eitjes, waterbak, stro en wat houtschilfers voor in het hok. Alles bij elkaar kost dat zo’n 30 euro. 
En dan die twee kippen. Ons Mariette en Georgette komen van op de markt. Je betaalt daar zo’n 9 euro per standaard kip. Voor een specialer model betaal je wat meer. 
Even snel geteld kost het 200 euro voor twee kippen. Best wel veel geld! Daar kan je al wat eieren voor kopen (quote Mister Fabuleus). 
Soepkip dan maar? Dat lees je volgende week!