Foto’s van Pascal Herreweghe

Dat wij deze zomer in Noorwegen waren kon je eerder al lezen. Nog nooit kreeg ik na een reis zoveel vragen die klonken als ‘is het daar echt zo duur?’, ‘wat eet je daar?’,… Tijd dus om een FAQ te maken en alles met jullie te delen. 

Heb je zelf ook nog een vraag? Laat dan een reactie achter. Als ik een zinnig antwoord weer, hoor je het. 
Hoe zijn jullie naar Noorwegen geweest? 
Wij zijn met onze eigen auto gereden. Dat lijkt ons het handigst omdat je geen rekening moet houden met wat je allemaal wil meenemen. Maar je kan ook vliegen op Oslo en daar een auto huren. 
En natuurlijk kan je ook gaan voor de bekende cruises, maar dat is dan weer een heel andere reis dan dat wij gedaan hebben. 
Hoe is dat zo’n ferry?
Als je met de auto gaat dan moet je de boot op. Wij gingen met twee verschillende maatschappijen. 
Heenreis: Hirshalt – Stavanger 
Hier reisden we met Fjordline. De service was dik ok. We hadden een kajuitje dat net groot genoeg was voor twee. Al kon je er eigenlijk met vier in (#geplet). 
Terugreis: Oslo – Kiel
Hier namen we een Colorline-schip. Opnieuw was de service dik ok en dat is maar goed ook, want je zit er meer dan 20 uur op.
Zorg voor genoeg entertainment (boeken, spelletjes, films,..) dan gaat de tijd een heel stuk sneller vooruit.

Nog extra tips voor de ferry?
Ja! Neem kleine aparte valiesjes mee waarin je alles stopt wat je denkt nodig te hebben op de ferry. De auto’s staan super dicht bij elkaar. Het is dus niet evident om grote valiezen of zakken uit je auto te krijgen. Eens het schip vertrokken is, kan je ook niet meer aan je auto. Dus iets vergeten is dikke pech. 
Welke route hebben jullie gedaan? 
We zijn aangekomen in Stavanger en zijn dan via Preikestolen, Gaustatoppen, Kaupanger, Stryn, Alesund en Gala naar Oslo gereden. In totaal voor zo’n 2500 km.

Wat hadden jullie allemaal mee? 
Naast de gebruikelijke dingen die je meeneemt op vakantie, heb je in Noorwegen toch nog wat extra nodig. Zo kan je best je auto volladen met eten en drinken. Ja, het eten is echt duur in Noorwegen. Vooral vers is amper te betalen. Een prei of paprika kost al snel 5 euro (ja, ja, het stuk). 
Je maakt dus best al een menu op voorhand met gerechten die vier of vijf ingrediënten hebben en dan neem je zowat alles mee wat je kan. 
En wat was dat dan zoal? 
Pasta, maar ook rijst en zakjes om puree te maken, afbakbroodjes, tomatensaus in blik, soep, ravioli,… 
Maar we hadden ook een koelbox die we konden aansluiten in de auto en die zat vol met vlees en andere vacium verpakte dingen. Super handig!
Gingen jullie soms op restaurant?
De eetcultuur in Noorwegen is zeker niet zoals hier. Vergeet dus gezellig tafelen in leuke restaurants. Dat kennen ze daar niet echt. De eerste dagen zaten we op hotel waar we ook eten kregen. Dat was dan ook meteen het restaurant van de streek. Je eet er wat de pot schaft. De vis is altijd overheerlijk, maar daarnaast valt het wel wat tegen. Verder dan gekookte patatten, broccoli en wortelen geraken ze niet. 
En goedkoop is op restaurant gaan ook niet. Je betaalt al snel 25 euro voor een hoofdschotel. 
Hoe lang zijn jullie weggeweest?
In totaal zo’n 2 weken en half, maar we waren 2 weken echt in Noorwegen. En dat was ideaal! Korter is een beetje zonde van de verre verplaatsing, en langer zou wat eentonig worden.

Wat was het mooiste dat je gezien hebt?
Moeilijke vraag! De natuur in Noorwegen is echt prachtig. Wat we nooit zullen vergeten is de wandeling in Flo en het wondermooie plekje aan de Geirangerfjord dat te voorschijn kwam na 2 uur wandelen. 
Heb je alles zelf georganiseerd?
Normaal organiseren we al onze reizen zelf, maar nu lieten we ons begeleiden door Nordic Info. Zij zorgden voor de vakantiehuizen (die echt top waren) en de ferry. We kregen ook massa’s nuttige info van hen. Voor de verdere invulling moet je zelf zorgen. Zo kan je zelf beslissen wat je het leukst vindt. 
Wat is daar dan allemaal te doen?
Wandelen… dat is toch wel de hoofdactiviteit van een vakantie in Noorwegen. Maar je kan natuurlijk ook andere activiteiten doen. Zoals kajakken of gletsjertochten (dit jaar was het te warm). 
Voor cultuur (musea,…) moet je wel hard zoeken. 
Regent het daar niet altijd?
Bwa… geluk hebben is de boodschap. Toen wij aankwamen was het echt kut weer. Echt constant regen. Ons eerste uitzicht boven de Preikestolen was dan ook één grote mistbank. Maar daarna werd het stukken beter. We hebben een dikke week meer dan 30 graden gehad. 

Welke kleren moet je dan meenemen?
Dat is idd niet gemakkelijk. Een beetje van alles. Voor zowat alle weertypes. Een gouden tip is kleed je in laagjes. Zo kan je altijd iets uitdoen. 
Wat je zeker moet meenemen is een regenjas en -broek, maar ook een wandelboek, een dikke trui en van die zweet absorberende t-shirts. En natuurlijk stevige wandelschoenen. Wij kochten alles bij Decathlon. Heel goedkoop eigenlijk (tot je alles samengeteld ziet aan de kassa) en toch best wel goede kwaliteit. 
Wat spreken ze daar?
Noors… hahaha! Maar ook kei goed Engels. Communiceren is dus geen enkel probleem. Leuk is trouwens ook dat ze gewoon (net als bij ons) tv-series en films ondertitelen. Je kan dus ook makkelijk naar de Noorse tv-kijken. 
Wat is nu de ultieme tip als je naar Noorwegen gaat?
Misschien wat vreemde tip, maar het is toch onze ultieme tip. Neem een broodmachine mee. Ja, hij nam wel wat plaats in, maar we hebben er geen seconden spijt van gehad. We namen ook broodmixen van de Colruyt mee en zo hadden we elke dag vers brood zonder er veel voor te moeten doen. En geef nu toe, wat is er leuker dan ’s morgens wakker worden met de geur van versgebakken brood. 
Al wie er ooit van gedroomd heeft om eens naar Noorwegen te gaan, stop met twijfelen en ga gewoon. Je zal het geweldig vinden.