Ik denk vaak dat ik geen tijd meer heb om boeken te lezen. Allé, minder tijd in elk geval. Vroeger, toen ik jong was (hoor mij…), las ik echt veel boeken. Maar nu, wanneer zou ik het doen? Een voltijdse job (wel iets met boeken), een huis aan het renoveren én een blog die veel aandacht wil. Dan heeft een mens geen tijd meer over om nog veel boeken te lezen.

Maar wie zegt dat je een boek moet lezen? Luisteren is toch even goed? En ondertussen heb je je handen vrij om allerlei andere dingen te doen.
En toen ontdekte ik Storytel. Story watte…? 
Storytel dus en om het in hun eigen woorden te zeggen: ze zijn een digitale dienst waardoor je luisterboeken kan beluisteren via je telefoon. 
Hoe handig is dat! 
Ik dus snel die app gedownload. En ik moet het zeggen, hun aanbod is echt wel geweldig. Je vindt er niet veel Vlaamse boeken, want voorlopig is er nog geen Storytel.be, maar ze hebben wel heel wat bestsellers in hun aanbod. 
Ik koos voor ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch. Belangrijkste reden: hij had het zelf ingelezen! 
En toeval wou dat ik net op het punt stond om één van de langste autotochten (zo’n 4000km) van mijn leven aan te vatten. Ideaal dus om onderweg de tijd wat te doden met wat literatuur. 
Wij dus weg, met voor meer dan 10u lang luisterboek-plezier op mijn telefoon (voor wie het zicht afvraagt: de app werkt ook offline). En ja, het is eigenlijk wel plezant. De landschappen zoefden voorbij en Herman nam ons mee naar het leven van Marc, Judith en Julia. 
Maar het is toch wel raar, want je moet echt wel luisteren. Ondertussen even een sudoku oplossen of de krant doorbladeren gaat niet. Waarschijnlijk is het wel ideaal voor tijdens hersenloze taken zoals strijken, ramen wassen en misschien zelfs koken (wel zonder dampkap of je hoort niks). 
Geweldig is ook dat je niet alleen hoeft te luisteren. Een boek lezen vind ik soms zo eenzaam. Een spannende wending, een triestige gebeurtenis,… je kan het met niemand delen. Een boek beleef je helemaal alleen. 
Maar zo’n luisterboek helemaal niet! Wij zaten gezellig in de auto, lachten met dezelfde mopjes, leefden mee met de personages en achteraf bespraken we de verhaallijnen. Uniek vond ik dat. 
Volgens mij gaat het luisterboek nooit het gewone boek vervangen, maar het is wel een geweldige extra. Geen tijd om te zitten lezen, dan luister je gewoon naar een boek terwijl je een toertje loopt, de was staat te doen of in de file staat. 
Maar het vervangt zeker niet het gezellige gevoel van op een winterse avond een boek te liggen lezen naast een brandende kachel. 
Storytel is dus een geweldige app. Het enige nadeel is dat het een abonnementsdienst is. Je kan dus niet één boek bestellen, maar moet meteen een maandabonnement afsluiten en dat kost je 14,90 euro. Ok, je kan wel op elk moment je abonnement opzeggen, maar toch. 
Stiekem hoop ik dus dat Storytel ook veel meer Vlaamse boeken gaat aanbieden en dat je binnenkort ook boeken per stuk kan aankopen. Dan zou het echt een toppertje zijn!  
Check dus zeker even Storytel.nl. Je kan het voor twee weken gratis proberen! (Vergeet achteraf je account niet op te zeggen of je abonnement begint meteen te lopen.)

En laat me weten wat je er van vindt!