Je ruikt het ’s avonds aan de lucht.De vakantie hangt in de lucht. Nog even doorbijten en we trekken er weer met z’n allen op uit. Sommige met de auto richting het zuiden, anderen met het vliegtuig de wereld rond en nog anderen gaan voor een vlakbij-vakantie. 
Maar een ding hebben al deze vakanties gemeen. Ze moeten allemaal georganiseerd worden. Want op vakantie gaan is toch altijd een beetje stress.
Deze maand dus massa’s tips om je vakantie te plannen, de tijd van je leven te beleven en ook nog eens weinig geld uit te geven. Dat gaat nogal een top vakantie worden dit jaar!
Ligt je bestemming al vast? Denk goed na voor je een definitieve keuze maakt.
  • Doe wat research, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Koop een reisgids, ga langs in de bib, vraag het eens aan vrienden, collega’s en gooi je bestemming eens in Google.
  • En waar moet je dan allemaal op letten, hoor ik jullie al denken. Dat hangt natuurlijk een beetje van jezelf af. Wat vinden jij en je reisgenoten belangrijk. Maak een lijstje met trefwoorden die voor jou doorslaggevend zijn. Enkele suggesties: zonnig, niet te warm, veilig, betaalbaar logement, culinair groot aanbod, niet toeristisch, veel cultuur, …
    Voor iedereen zijn deze trefwoorden anders. Reis je met kinderen dan zal je andere klemtonen leggen dan bij prille twintigers die met de tent willen reizen.
  • Maar zo’n lijst is wel super belangrijk, want op basis daarvan kan je checken of deze bestemming wel echt iets voor jou is. Ben je bijvoorbeeld allergisch aan rijst dan ga je beter niet naar Azië. Kan je niet slapen bij het minste licht, dan reis je best niet naar het hoge noorden.
  • Eens je bestemming en de periode vast liggen, kan je beginnen met het inplannen van je vakantie. De ene reis heeft al wat meer planning nodig dan de andere. Voor een roadtrip heb je een uitgestippeld parcours, voor een strandvakantie heb je dat natuurlijk veel minder nodig.
  • Maak een Excel of Word-document aan met een overzicht van alle dagen. Je begint met de dag dat je vertrekt tot en met de dag dat je weer thuis bent.
    Noteer waar je zal logeren en wanneer je een vliegtuig, boot, bus,… moet nemen. Maar noteer per dag ook welke activiteit je kan doen of welke toeristische bezienswaardigheden je zeker niet mag missen. Moeten we grote afstanden afleggen dan noteer ik er ook altijd het aantal kilometers bij en hoe lang we er volgens Google Maps over gaan rijden. Zo heb je daar al een idee van en kan je je dag beter indelen. Zo krijg je stap voor stap zicht op je reis. Natuurlijk is je planning meestal flexibel (anders zou het geen vakantie zijn), maar met zo’n leidraad loopt alles vlotter.
  • Print vlak voor je vertrek je planning af en bewaar ze bij de rest van je reisdocumenten.
En nu moet je alleen nog maar vertrekken en genieten!
Heeft jullie reis dit jaar veel voorbereiding nodig? En hoe ga je dan te werk?