Om eerlijk te zijn, onze koelkast is vaak een rommeltje. Restjes die we wel eens durven vergeten, groenten en vlees door elkaar,… Niet echt goed bezig, bleek na een klein beetje research. Ik heb zo’n vermoede dat ik lang niet de enige ben met dat probleem. Goede reden dus om de volgens mij 10 belangrijkste tips eens op te lijsten. 

  1. Dat het in je koelkast koud is, is maar logisch. Maar wist je dat het niet overal even koud is? Bovenaan is het een stuk warmer dan onderaan. Helemaal onderaan is het ook een heel stuk vochtiger. Omdat de deur vaak open en dicht gaat, is daar de warmste plek van je koelkast en schommelt de temperatuur hier het vaakst. Hier moet je dus zeker rekening mee houden, want bijvoorbeeld melk heeft een constante temperatuur nodig anders wordt de melk sneller zuur. Best geen melk meer in de deur zetten dus! 
  2. Op de foto kan je zien hoe je je koelkast het best vult. En ontdek meteen hoelang je alles kan bewaren. 
  3. Vaak last van vieze geurtjes in je koelkast? Beetje genant als je de deur open doet en er zo’n vieze geur uit komt. Zet een bakje met baking soda in je koelkast om dat te vermijden. Wat baking soda is, lees je hier. 
  4. Ben je vaak het overzicht kwijt over wat je allemaal in je koelkast hebt liggen? Probeer alles zo veel mogelijk samen te leggen in doorzichtige bakjes. Zo weet je meteen waar je moet zoeken en je bespaart er gegarandeerd ook geld mee uit. Geen zin in bakjes? Maak dan een lijst waarop je telkens noteert wat de koelkast in en uit gaat. 
  5. Neem ook zeker een bakje in een andere kleur. Hierin stop je alle producten die bijna gaan vervallen. Zo verlies je die zeker niet meer uit het oog.
  6. Label alles! Dat is een super tip voor alles wat je wil organiseren en dus zeker ook voor je koelkast. Noteer bij elk schap wat er mag komen, plak een etiquette op elk bakje. Je vindt vanaf nu alles gegarandeerd meteen terug. 
  7. Heb je etensrestjes die je de komende dagen nog wil opeten of gebruiken? Verzamel ze dan in doorzichtige potten. Zo weet je meteen wat er in zit. Wil je die potten ook tijdelijk labelen, gebruik daar dan masking tape voor. 
  8. Als je van plan bent om al deze tips aan je laars te lappen, dan is er toch eentje die je zeker niet mag vergeten. Leg rauw vlees nooit (maar dan ook echt nooit) naast rauwe groenten. Het vlees besmet de groenten waardoor je zwaar ziek kan worden. 
  9. Een lazy suzan is echt super handig als je ook de ruimte achteraan in je koelkast wil gebruiken. Met een simpele draaibeweging komen de flesjes van achteraan meteen vooraan. 
  10. Voorzie in je drukke schema zo’n 15 minuten per week om je koelkast wat op te rommelen, dingen op hun plaats te zetten, de vervaldatum te checken,… Je zal merken dat je in het begin die 15 minuten zeker nog zal hebben, maar na een tijdje gaat het zo vlot gaan dat je met een dikke tien minuten zeker gaat toekomen. 
Hoe houden jullie de koelkast wat op orde?