Restjes, kliekjes, overschotjes,… jaarlijks smijten we zo’n 50 kg weg per persoon! Dat is toch echt wel een beetje zot. Daarom ga ik deze maand op zoek naar creatieve manier om ervoor te zorgen dat we met z’n allen wat minder eten wegsmijten. 
De komende weken heb ik het over efficiënt inkopen doen en hoe je niet vergeet wat je allemaal in huis hebt. Maar laten we beginnen met 10 tips waarmee je meteen aan de slag kan. Succes gegarandeerd!
  1. Het gebeurt bij ons geregeld dat we teveel gekookt hebben. We hebben ondertussen de natuurlijke reflex om die portie dan gewoon in te vriezen. Super handig voor als je geen zin hebt om te koken. 
  2. Heb je teveel pesto gemaakt of is er nog een hele hoop saus over? Vries die dan in in het ijsblokbakje. Eens ingevroren, stop je ze samen in een zakje. Zo kan je gemakkelijk gebruiken wat je nodig hebt! 
  3. Oud brood smijten we heel vaak weg. Al kan je daar best nog wel leuke dingen mee doen? Probeer zeker eens een broodpudding deluxe. 
  4. Maar je maakt ook lekker broodkruim van oud brood. Laat het brood goed hard worden en verpulver het daarna zo klein mogelijk. Je kan er meteen mee aan de slag. 
  5. Ziet je fruit er niet meer zo lekker uit? Tijd om er een lekkere smoothie van te maken. Dat kan trouwens ook van groenten, maar daar ben ik dan weer niet zo zot van. 
  6. Na een feestje nog een beetje wijn over? Vries alles in (maak ook gebruik van het ijsblokbakje) en gebruik deze klutsjes bij het koken. 
  7. Ook beenderen en restjes vlees kan je in je diepvries bewaren. Eens je er genoeg hebt, kan je er nog lekkere bouillon van maken. 
  8. Over bouillon gesproken. Vries na een mosselfestijn de saus in (eerst even zeven). Je kan geen beter visbouillon vinden!
  9. Oudbakken koekjes kan je verpulveren tot een lekkere taartbodem. 
  10. Dé ideale oplossing voor al je groenten is zonder twijfel een lekkere soep. Dat kan niet mislukken. Trouwens, met oud brood maak je heerlijk korstjes voor in je soep. 
Deze tips kan je zeker de komende week al eens proberen. Tegen volgende week verzamel ik nog een nieuwe lading tips. 
Vond je dit trouwens nuttige tips? Deel ze dan via facebook en twitter. Zo hebben je vrienden er ook iets aan. 
Heb je zelf nog handig tips waardoor je minder eten hoeft weg te smijten? Deel ze met ons!