Ik zei het enkele weken geleden al op facebook, ‘simplify wordt het woord van 2014’. Overal hoor je het. Sommigen linken het aan de crisis, anderen zien het als een way of life. Maar wat de reden ook is, ik ben helemaal voor.

Maar wat is dat ‘simplify’ nu eigenlijk?
Een echte definitie is er nog niet echt, maar het komt er op neer dat je het op alle vlakken met wat minder doet en wat minder spullen koopt en bezit, en vooral probeert te ruilen, delen en hergebruiken. Minder spullen in je huis zorgen voor rust en minder stress.

Ook in het eerste Flow-nummer van 2014 ging het erover.
Volgens Flow zijn we er door de jaren heen langzamerhand in gaan geloven dat nieuw ook altijd beter is. Terwijl het zoveel fijner kan zijn om het even gewoon bij het oude te houden. Niet altijd meteen iets nieuws te kopen, maar te kijken wat je al hebt. Want meestal voldoet dat nog prima.

In Australie floreert Buy Nothing New: een beweging die je wil aansporen om een maand lang niets nieuws te kopen. Wereldwijd krijgt deze beweging steeds meer bekendheid. Heel veel mensen keken in oktober eerst naar wat ze al hadden, wat ze tweedehands konden vinden of wat ze konden delen of ruilen, voor ze iets nieuws kochten.

Nog volgens Flow past dit binnen een grotere trend: kiezen voor kwaliteit van leven. Het kiezen voor meer rust, meer dingen samen doen. Zo veel mogelijk geld willen verdien en nog meer kopen is voor veel mensen minder belangrijk geworden. Stilaan groeit het bewustzijn dat het heel bevrijdend kan zijn om juist minder te hebben.

Enkele tips om ‘simplify’ ook jouw woord van het jaar te maken:

  • Denk een week na over iets dat je wil komen. Ben je er na een week nog steeds zeker van dat je het wil hebben, dan ren je naar de winkel.
  • Kijk eerst even in je kast of op zolder of daar niet ligt wat je nodig denkt te hebben. 
  • Op Ebay, Kapaza of in de Kringloopwinkel kan je vaak vinden wat je nodig hebt. Vaak in goede staat en voor geen geld. 
  • Maak er een gewoonte van om een keer per maand door je huis te wandelen en weg te doen wat je niet meer nodig hebt. Breng alles meteen naar de kringloop of het containerpark. 
  • Ga een paar keer per jaar ook eens door de inhoud van al je kasten en lades. Smijt weg wat je niet meer gebruikt. 
  • Beperk je hoeveelheid spullen ook door telkens iets weg te doen als je iets nieuws gekocht hebt. Ideale truc voor kleding of kinderspeelgoed. 
  • Van plan om iets te kopen dat je eigenlijk maar enkele keren per jaar nodig hebt? Check eerst eens bij vrienden of familie of je het daar niet kan lenen. Of koop zo’n dingen samen met anderen. 
  • Probeer je spullen ook te repareren in plaats van ze meteen weg te smijten als ze stuk zijn. 
Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan zeker op facebook en twitter. Zo hebben je vrienden er ook iets aan!