De straten hangen weer vol lichtjes, er staat een boom in elke huiskamer en we schuimen met z’n allen weer kerstmarkten af. De feestdagen komen er zonder twijfel aan. Sommige zijn er dol op, anderen willen het zo snel mogelijk achter de rug hebben. Ik verzamelde tips die de ‘don’t likers’ helpen om de feestdagen door te komen en de ‘likers’ het leven net iets makkelijker maken.

De voorbereiding

 • Brainstorm al een dikke maand voor de feesten. Schrijf alles op wat je maar kan bedenken. Wat wil je kopen? Hoe wil je feesten? Wat mag het kosten? Je kan het zo gek niet bedenken of het moet op je lijstje staan. Na je brainstorm weet je perfect wat je staat te wachten de komende weken. 
 • Planning is het aller belangrijkste! Plan wanneer je cadeaus gaat kopen, voor wie en met welk budget. Plan wat je gaat klaarmaken en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Plan wat je wil aandoen tijdens de feestdagen en check wat je nog moet kopen om je outfit perfect te maken. Ben je niet zo’n planner? Stop dan alles in een handige excel-bestandje en hou je aan je eigen deadlines.
De kerstboom
 • Bekijk na Kerstmis welke kerstversiering aan vervanging toe is en trek meteen naar de winkel. Eens kerstmis voorbij, is de versiering de helft goedkoper. 
 • Zoek op pintrest naar de nieuwe Kersttrends en pas je kerstdecoratie aan om helemaal mee te zijn. 

De pakjes

 • Vraag een lijstje met suggesties aan de mensen die je een cadeau wil geven. Zo koop je nooit iets dat ze niet willen hebben en bespaar je je uren zoeken naar het ideale cadeau. 
 • Zelf geen idee wat je op je lijstje moet zetten? Begin al in januari met het opstellen van je kerstlijstje. Elke keer dat je iets leuks ziet dat je wel wil hebben, voeg je het aan je lijstje toe. In december kies je er een aantal favorieten uit. 
 • Koop online! Als ik de krantenartikels mag geloven, durven we nog niet zo goed online te bestellen, maar ik ben er helemaal weg van. Enkele voordelen: geen lange wachtrijen, 24u per dag open, het wordt voor je deur afgeleverd en als je een beetje zoekt, is het meestal nog goedkoper ook. Waarom zou jij het niet doen? 
 • Geen zin om weer een standaard cadeau te geven dat onder duizenden kerstbomen ligt? Maak dit jaar je cadeaus dan eens zelf. Zo’n persoonlijk pakje steelt zonder twijfel te show!
 • Ben je toch niet zo’n handige Harry? Laat je cadeau dan personaliseren. Tegenwoordig bestaan er  tal van initiatieven. Neem zeker eens een kijkje bij Geprint
 • Pak je pakjes zelf in! Je kan het cadeau dan een eigen persoonlijke touch geven en je staat niet hopeloos lang te wachten aan de kassa.  
 • Onthoud: We worden gelukkig van belevenissen, niet van spullen! 
Het feest

 • Stuur iedereen die aanwezig zal zijn op het feest een mooie en persoonlijke uitnodiging. Zo’n uitnodiging gaat veel plezier doen.
 • Verdeel de gangen van het diner over verschillende personen. Zo draait niet één iemand op voor heel het kerstdiner. Leuk voordeel is dat je zelf ook al na één gang klaar bent en dat je nieuwe gerechten ontdekt van je vrienden of familie. 
 • Het is zonde om tijdens het feesten op je lijn te letten. Al dat lekkers aan je voorbij laten gaan, lijkt me echt wel dom. Om het goed te maken, zet je tijdens de eindejaarsperiode vooral groenten en fruit op je boodschappenlijstje. 
 • Geen zin in uitgebreide kerstdiners? Ga dan dit jaar voor een high tea party met scones en cake. Iedereen kan gezellig een hele namiddag kletsen en pakjes geven. Als dat niet typisch Kerstmis is. Bij zo’n high tea hoort natuurlijk een etagère. Hier leer je er zelf een te maken. 
 • Haal eens een maretak in huis. Volgens de traditie moeten je kussen onder de maretak. Wij zijn die traditie een beetje vergeten. Het kan zeker voor leuke taferelen zorgen als je er met Kerst één boven de deur hangt. 
 • Bedenk een leuke activiteit om je Kerstfeest op te vrolijken tussen het eten door. Er zijn heel wat leuke dingen te bedenken zoals een quiz, groepsspel of zoektocht in het bos. Zorg er wel voor dat iedereen kan meedoen. 

Goed het nieuwe jaar in 

 • Start het nieuwe jaar met wat extra uitdagingen. Maak een lijstje met realistische voornemens waarvan je het komende jaar echt werk wil maken. Hang het lijstje op een goed zichtbare plaats, naast je bureau of in je auto. Probeer binnen de 12 maanden alle doelstellingen te halen. 
Heb je zelf ook nog een tip die ervoor zorgt dat je zonder stress door de feestdagen komen? Laat dan zeker een reactie achter.