Ik hoor het je al denken: “Zeg, weeral een burger.” Ja, dat is waar… maar deze is echt wel totaal anders en veel gezonder en stiekem nog lekkerder! Ik zou het gewoon eens proberen en pas dan mag je komen klagen.

De basis is het recept van Jeroen Meus. Het staat volledig uitgeschreven op de één-site, bij onderstaande versie krijg je nog wat tips van iemand die het al eens gemaakt heeft. 
Wat heb je nodig:
Zalmburgers:

  • 500 g verse zalm of uit de diepvries
  • ei
  • 50 g paneermeel
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • zout

Komkommersalade:

  • komkommer
  • 5 eetlepels Griekse yoghurt of plattekaas 
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • rode chilipeper
  • 1⁄2 limoen

Salsa verde:

  • kleine augurken
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 g platte peterselieblaadjes
  • 100 g basilicumblaadjes
  • 250 ml fijne olijfolie (extra virgine)
  • 1 scheutje azijn (bv. witte wijnazijn)

Afwerking:

  • pitabroodjes
Heel wat dus, maar met deze hoeveelheden salsa verde kom je voor minstens 5 keer toe. Dus ofwel deel je alles even door 5, ofwel stop je net zoals ik kleine potjes in de diepvries. Dat is volgende keer dan al weer 1/3 minder werk. En daar zijn we toch allemaal voor, hé! 

Aan de slag:

Zalmburgers:

  • Snij de stukken zalm fijn met een scherp mes. Je kan verse zalm gebruiken, maar met de diepvriesversie van de Colruyt lukt het ook prima. 
  • Doe de gemalen vis in een kom. Voeg er de mosterd, het paneermeel en het ei aan toe. Meng alles goed door elkaar. Kruid af met peper en zout. 
  • Maak platte hamburgers van het vismengsel en zet de burgers in de koelkast. 
Komkommersalade:
  • Snij de komkommer in de lengte in vier. Verwijder de waterachtige zaadhuizen van de komkommer. Snij de komkommer in dunne schijfjes en doe ze in een kom. 
  • Snij de chillipeper in kleine stukjes. De pitjes mogen er bij. Dat maakt het lekker pittig.
  • Versnipper ook de ui en de takjes dille. Voeg alles bij de komkommerstukjes. 
  • Snipper look en voeg toe aan de komkommersla. Voeg het sap van de meloen toe en tot slot ook de Griekse yoghurt of plattekaas. 
  • Meng alles en kruid naar smaak met peper en zout. 
Salsa verde:
  • Doe de peterselie en de basilicum in de blender. Voeg ook de kappertjes, de zure augurken en de mosterd toe. 
  • Blend alles tot een smeuïge salsa. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. 
Afwerking:
  • Verwarm de pittabroodjes zoals op de verpakking.
  • Bak de zalmburgers in een hete koekenpan. Laat de burgers aan beide zijden zo’n 2 à 3 minuten garen. 
  • Schuif de krokante zalmburger in een pittabroodje, schep er een flinke lepel komkommersalade over, nog wat salsa verde, en smullen maar!