Zo’n notitieboekjes is natuurlijk super handig om al je to do’s in te noteren en niets meer te vergeten, maar voor je het weet wordt de lijst lang en onoverzichtelijk. Opschrijven is dan ook niet moeilijk! Maar het wordt stilaan tijd om aan de slag te gaan. Anders krijgen we die to do-lijst nooit afgewerkt.

Je kan je lijst onderverdelen in verschillende categorieën:

    1. To do’s die je beter onmiddellijk doet

Bijvoorbeeld:
  • Bevestigen voor een feestje
  • Kranten in de papiermand gooien
Alles wat je binnen een paar minuten kan afwerken, kan je beter gewoon meteen doen. 
Deze to do’s mogen dus eigenlijk niet in je lijst komen. Heb je er toch een aantal genoteerd? Maak dan vandaag een uurtje de tijd om ze allemaal in een keer af te werken. Vanaf morgen doe je al deze kleine taakjes meteen. 
    2. To do’s die je moet organiseren
Bijvoorbeeld:
  • Nieuwe lakens kopen
  • Je fiets naar de fietsenmaker brengen
Voor deze to do’s moet je vaak het huis uit. Probeer dan ook alles zoveel mogelijk te bundelen. Ga je dit weekend naar IKEA, bekijk dan de avond ervoor al wat je allemaal nodig hebt. Blader ook al snel even door de catalogus (nu ook online via de ipad) en bekijk al even hun assortiment. Zo sta je niet uren te twijfelen in de winkel. 
Bundel je to do’s ook volgens de route die je gaat afleggen. Is de fietsenwinkel op weg naar de supermarkt? Combineer dan deze twee. Zo verlies je veel minder tijd en bespaar je ook nog eens massa’s benzine. Dat is dus extra tijd en geld om jezelf te trakteren! 
    3. To do’s die je moet plannen
Bijvoorbeeld: 
  • De boekenkast opruimen
  • De ramen wassen
Neem voor deze to do’s zeker niet teveel hooi op je vork! Uit ondervinding weet ik dat je snel gedemotiveerd geraakt. Probeer daarom al je to do’s in kleine stukje te kappen. Zie je op tegen een hele boekenkast opruimen? Voorzie dan elke dag een half uurtje om één plank op te ruimen. Heb je daarna nog zin? Super goed. Dan doe je nog een half uurtje verder. 
Op deze manier gaat het misschien een stukje tragen, maar de kans is groot dat je boekenkast eindelijk op orde geraakt. 
Vergeet ook niet je to do’s af te vinken eens je ze gedaan hebt. Niets zo leuk als je lijst eindelijk korter zien worden. 
Hebben jullie nog do to’s die niet tot één van deze categorieën behoren?