Ok, ik geef het toe. Ik ben een beetje een lijstjes freak. Als ik maar gegevens kan oplijsten, verzamelen, klasseren en bijhouden. Eén van mijn favoriete thema’s is budget. Wat geef ik elk jaar uit? Hoeveel kleren koop ik gemiddeld per maand en hoeveel geld spenderen we op restaurant. Voor jullie misschien allemaal nutteloze weetjes, maar ik ben er heel nieuwsgierig naar.

Tot voor kort maakte ik overzichten in excel. Dat werkte perfect! Je maakt categorieën, overzichten en totalen alsof het niets is, maar anno 2013 wil een mens het toch wat hipper. Daarom ging ik op zoek naar een waardig alternatief dat volledig met zijn tijd is meegegaan. Zo kwam ik bij Home Budget terecht. Deze applicatie werkt zowel op je computer als op je smartphone en tablet. Hoe handig is dat? Je past iets aan op je telefoon en al je andere speeltjes zijn gewoon mee.


Die Home Budget is trouwens ook heel handig in gebruik. In eerste instantie lijkt het misschien wat complex, maar met een beetje hulp van de handleiding ben je zo op weg gezet. Je hebt drie belangrijke onderverdelingen: inkomsten, rekening, uitgaven.

“De inkomsten” lijken me wel duidelijk. Je noteert er het budget dat je kan spenderen. “Rekeningen” zijn de kosten die er zitten aan te komen. Zo kom je op het einde van de maand niet voor verrassingen te staan. Als je de rekening betaalt, wordt de rekening omgezet in een uitgave. “Uitgaven” zijn dus een overzicht van alle kosten die je al gemaakt hebt.

Wil je weten of je dat zomerse rokjes of die mooie schoenen nog kan permitteren deze maand? Dan ga je gewoon naar de forecast. Hier zie je meteen welke kosten je al gemaakt hebt, wat er nog ziet aan te komen en wat er uiteindelijk nog op je rekening zal staan aan het einde van de maand. Super handig toch!

Aan de hand van de categorieën kan je ook bekijken waar je het meeste geld aan hebt uitgegeven de afgelopen maanden. Je zal echt versteld staan van de resultaten! Ik had nooit gedacht dat wij per jaar 5000 euro zouden spenderen in de supermarkt, of meer dan 2000 euro hadden uitgegeven op restaurant.

Wil je dus iets bewuster omgaan met je budget dan is Home Budget een ideale hulp!