Wie is er nu niet helemaal weg van dit schattige zakje? Super handig! Vanaf nu geen helse zoektochten meer in mijn handtas of worstelingen om die oortjes te bevrijden uit mijn sleutelbos. En het is nog makkelijk te maken ook!

De tutorial kwam ik tegen op deze site. Je kan daar ook meteen het patroon van de cirkels downloaden en extra foto’s van de ‘making of’ bekijken.

Wat heb je nodig?
Stof voor de buitenland
* 1 cirkel
* 2 halve cirkels
* 1 tab

Stof voor de binnenkant
* 1 cirkel
* 2 halve cirkels

Vulling of vliesline
* 1 cirkel
* 2 halve cirkels

En nog een rits in een leuke kleur.

Aan de slag!

Leg een halve cirkel van de binnenkant stof met de goede kant naar boven. Plaats daarop de rits, ook met de goede kant naar boven. Naai de rits vast aan de rechte zijde van de halve cirkel.

Neem de halve cirkel van de buitenkant stof en leg deze met de onderkant naar boven op de rits. Leg daar de vulling op en naai opnieuw de rechte zijde vast aan de rits.

Doe dit opnieuw voor de andere kant.

Plooi alles terug in de juiste vorm en druk alles goed aan. Naai een sierstiksel langs de rits.

Het litske:
Plooi het stukje stof eerst langs beide kanten een centimeter naar binnen. Plooi daarna de stof dubbel. Strijk er even over, dan blijft het goed in vorm. Stik door langs de langste zijdes.

Open de rits en rijg het uiteinde van de rits vast. Probeer dit zo dicht mogelijk bij de rand van de cirkel te doen.

Plooi het litske in twee en plaats het met de rafelige kant tegen de rand van de cirkel. Naai het vast tegen de rand van de cirkel.

Nu de achterkant nog. Leg de cirkels van de achterkant op elkaar en leg de voering in het midden. Als je met een print werkt, dan leg je de goede kant naar beneden, de achterkant naar boven. Bij een effen stof maakt het minder uit.

Goed zo! Als alles goed gegaan is, zou je nu al deze twee stukken hebben. Zo niet? Begin opnieuw bij stap een of hou het naaien gewoon voor bekeken.
Zorg ervoor dat je ritssluiting in het midden staat zodat je ze straks niet afknipt, want dan kan je ook opnieuw beginnen.

Leg de volle cirkel op het stuk met de rits, de goede kanten op elkaar.
En nu naaien maar! Hou rekening met zo’n centimeter naadwaarde.
Naai zeker ook een aantal keren extra vooruit en achteruit ter hoogte van de ritsuiteinden. Ze kunnen best wat versterking gebruiken. Daarna mag je de uiteinden afknippen.

Probeer met een klein schaartje of mesje de voering tussen de stofuiteinden wat uit te snijden. Daarna kan je de rafelranden nog zigzaggen ofwel afknippen met een kartelschaar.

Nog een laatste keer alles doorstikken (niet over het open ritsuiteinde) en hop, het is klaar!
Afwerken kan met een sleutelhangering.